KOMMENTARER

Mannen og planen

Alle kan se hva han gjør, men hva vil han? Det er kanskje ikke en ulempe for Trond Giske at det er uklart hva han pønsker på i Arbeiderpartiet.

Mannen og planen
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

«Sitt hos meg kjære, fortell om den tiden da jeg ikke finnes mer»

Den tidligere kulturministeren hadde hentet frem et sitat fra dikteren Tor Ulven. Han var i ferd med å avslutte talen der han annonserte at han trakk seg fra kampen om ledervervet i Trøndelag Arbeiderparti, seint i august 2020.

Han trakk seg ikke bare fra ledervervet, bruddet var dypere. Giske konkretiserte det med en liten, personlig diktanalyse av Ulven:

«Å slutte i Arbeiderpartiet føles nesten sånn», la han til fra talerstolen.

FORSVARER SEG: Dokumentarfilmen «Trond Giske - Makta rår» har norgespremiere 11. mars. Video: UpNorth Films Vis mer

Maretitt-møtet i Trøndelag Ap hadde fått sitt dramatiske høydepunkt. Veien tilbake til et nytt toppverv i Ap hadde endt i nye metoo-anklager, Giske ga tilsynelatende opp.

Som for å understreke at bruddet var gjensidig, marsjerte AUF ut av salen da Giske holdt sin avslutningstale. De gikk glipp av både poesien og at Giske sa han «sluttet» i Ap.

Det var kanskje like greit. To år seinere er det åpenbart at han ikke har sluttet i partiet. Giske er tvert imot uvanlig aktiv. I november i fjor ble han leder for lokallaget Nidaros, Trøndelags minste, med 9 medlemmer. Videre i løpet av tida hvor Giske ikke «finnes mer» i Arbeiderpartiet, har det gått slag i slag.

I november i fjor rykket han ut på sin egen Facebook-side med kritikk av Støre-regjeringens forslag til statsbudsjett, fordi regjeringen ikke la opp til feriepenger for arbeidsledige og for senking av fribeløp for uføre (begge deler ble seinere forhandlet inn av SV).

Giske har også markert seg som en indre opposisjon i strømpolitikken, med krav om mer regulering og kritikk av utenlandskabler.

På veien har han bygget Nidaros Ap til å bli partiets aller største lag, med over 800 medlemmer. Størrelsen vil gi Giskes lokallag større innflytelse i Trøndelag Ap – fylkeslaget som sender flest delegater til partiets landsmøte.

Alle kan se hva han gjør, men hva er det han vil – hva pønsker han på?

Spørsmålet henger i lufta, omtrent som Tor Ulven-sitatet. Det fikk avisa Morgenbladet til å reise til Trøndelag nylig, for å lage en reportasje om hvordan Giske jobber på lokalplan. Journalisten kunne rapportere om «Allsang med Trond Giske - og stadige stikk til regjeringen».

Det kan virke som et sentralt element i Giskes vekststrategi er å utfordre ledelsen i eget parti.

Selve konstruksjonen Nidaros Ap er godt egnet til det. Til tross for det erke-trønderske navnet er laget fristilt fra å streve med lokale reguleringssaker og liknende. Nidaros definerer seg som et såkalt «temalag», på linje med Homonettverket og Internasjonalt forum i Ap. Hva er «temaet» i Nidaros? Det er sosialdemokratisk ideologi, noe som i praksis åpner for det meste.

Med det har Giske bygget seg en solid plattform, både i form av medlemmer og potensielle saksområder. I sommer var Giske på Arendalsuka, og deltok i en rekke debatter om strømpolitikk.

Å være «temalag» legger også godt til rette for en mest mulig effektiv rekruttering. Hele landet er nedslagsfelt. Nidaros kan dermed dra maksimal nytte av innsikten Giske selv delte i en uttalelse til Dagbladet denne uka:

«Det er ikke noen tvil om at sosiale medier nå er den viktigste rekrutteringsarenaen til politisk arbeid».

Slik kommer også Giske i berøring med det ømmeste punktet på hans politiske rulleblad.

Artikkelen i Dagbladet problematiserer at et styremedlem i Nidaros er moderator i «Støttegruppe for Trond Giske» på Facebook, en side som har slitt med hets mot Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik. Giske har møtt gruppas administrator, som er medlem av Høyre og som jevnlig kjører vervekampanjer for Nidaros Ap. Giske har også selv vervet i gruppa. Et annet av Nidaros' styremedlemmer har vært inne på Facebook-siden «Giske-supportere og sosialdemokrater» og svart på hvordan man blir medlem.

Dette minner om noen av scenene i den NRK-aktuelle dokumentaren om Trond Giske. Han møter blant annet en støttespiller inne i campingvogna si, som går så langt i å avskrive metoo-bevegelsens saklige grunnlag at Giske blir nødt til å ta til motmæle.

Denne balansegangen er ikke helt lett, for å si det forsiktig. Det kan framstå som om Giske bygger noe av veksten på restene av metoo-striden og støttespillerne hans derfra. Bare i kraft av dette må han være en hodepine for Ap-ledelsen, som selvsagt ikke vil gi metoo-striden og anklagene om maktkamp i partiet livsforlengende behandling. Giske har innrømmet og beklaget upassende oppførsel tilknyttet noen av varslene, men bestrider samtidig innholdet i flere andre varsler mot ham.

Balansegangen gir seg også utslag i hvordan han håndterer sin posisjon i strømpolitikken. Giske vil ikke framstå som en rebell. Etter å ha brutt lydmuren med parti-kontrære strømutspill i Arendal, ble han invitert til «Dagsnytt 18». Der snudde han litt på argumentene, slik at kritikken var vinklet mot NHO og høyresiden. Ganske smart.

Giskes posisjon i Ap står i et slags underlig vakuum. Det er ingen som forbyr Giske å søke makt i Ap, men likevel nekter han seg selv å gjøre det - antakelig fordi han vet han er for kontroversiell. Alle saker og medieoppslag som pirker i dette - sikkert også denne kommentaren - spiller inn i ulike tolkninger av hvordan dette vakuumet virker.

Det er ikke sikkert uklarheten er en ulempe for ham. Oppmerksomheten det bidrar til å skape, kan like gjerne virke mobiliserende.

Samtidig vokser Nidaros, og dermed Giske med. Den detroniserte nestlederen er blitt 55 år. For en mann som kan få et lokallag til å gå fra null til 800 på ni måneder, er det likevel mer enn nok tid.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer