Marked og sosial økonomi

Oslo, byen som ikke helt kan bestemme seg for om kultur først og fremst bør betraktes som et gode eller en utgift, blir åkke som en kulturattraksjon rikere i sommer: Søndagsmarkedet på Blå.

For uinnvidde iler vi til med opplysningen om at Blå er en liten musikklubb nederst på Grünerløkka i Oslo. Klubben holder til i et tidligere industrilokale ved bredden av Akerselva, og det over hundre år gamle mursteinskomplekset huser i tillegg kunstskolen Strykejernet, Østnorsk Jazzsenter, AKKS, som gir rockeglade jenter musikkundervisning i stor stil, og det snodige, kreative fellesskapet som kaller seg Kjell Society og driver med alt fra lysdesign til festarrangering og (snart) vinylsjappe for LP-samlere.

  • I, men særlig omkring denne vitale bygningen, vil et marked, inspirert av liknende fenomener i land vi liker å feriere i, for første gang møte vårsola i morgen, sånn i 12-tida. Alice Gjedebo heter initiativtakeren, og hun lokker med (trekk pusten): designersmykker, bøker, frisør, barnekino, vesker, kniver, astrolog, fotograf, barneklær, keramikk, designerklær, glasskunst, paella, fugler, brukte ting, bokbinder, sigarer, nypresset fruktjuice, Galleri Strykejernet + kafé, møbler, kaffe & te, lys & servietter, leker, Barnas hus med div. workshops, LP-plater, babymat, tegneserier og «Blå for barn».

Dessuten åpner Blå sin uteservering ved elvebredden, under mottoet «gourmetgatekjøkkenmat», og mulighetene for musikk synes å være til stede.

  • Hvis værgudene vil, er det meningen at dette markedet skal bli et fast søndagsinnslag i Sommer-Oslo. For en med nok årringer til at nostalgien alltid ligger på lur, ble minnene fra salige Club 7-søndager med bibliotek, teater, bollebaking og masse musikk vakt til live under en nylig presentasjon, mens ungbjørkene i den verdensvante, bereiste generasjon nok heller vil assosiere med Portobello Road og Camden Lock i London. Uansett ligger det an til en trivelig møteplass for trivelige mennesker, og attpåtil med varpets iboende mulighet dirrende i søndagskremmeriet.
  • For det er klart: Et marked er et marked, og vi lever tross alt i markedskreftenes tid. Men her dreier det seg gudskjelov om helt andre markedskrefter enn dem som daglig spiller opp på verdens børser, og kanskje vi heller skulle kalle det sosial økonomi - i to ord?
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.