KOMMENTARER

Valget i Sverige:

Marsjen mot Stockholm

Sverigedemokraterna ble først store og maktesløse fordi alle ignorerte dem. Nå blir de store og mektige fordi ingen kan gjøre det lenger.

SEIERSGLISET: Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson (SD) gledet seg over valgresultatet søndag kveld. Foto: Stefan Jerrevång/ TT / NTB
SEIERSGLISET: Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson (SD) gledet seg over valgresultatet søndag kveld. Foto: Stefan Jerrevång/ TT / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er noe amerikansk over det hele. Ikke før et par dager etter valglokalene stengte fikk svenskene vite det endelige valgresultatet.

Nå er det altså her. Det bekrefter prognosene fra de siste dagene og viser et knapt flertall for høyresida – stikk i strid med de aller første tallene som lyste fra svenske TV-skjermer søndag kveld.

Dermed er det blitt et nytt politisk flertall i Sverige. Det blir nå opp til de fire partiene på høyresida å finne ut hvordan de vil styre sammen. Samtalene og forhandlingene om regjeringsmakt og politisk retning har så vidt begynt.

Det er fortsatt veldig mye som er uavklart, men dette kan vi slå fast (i den grad man kan det i svensk politikk lenger):

Ulf Kristersson fra Moderaterna (M), som tilsvarer det norske Høyre, blir Sveriges neste statsminister.

Med seg i regjering får han Kristdemokraterna (KD) og Ebba Busch. Partiene har ikke de store uenighetene seg imellom, så gnisningene her blir nok små.

De to andre partiene, Liberalerna (L) og Sverigedemokraterna (SD), befinner seg derimot på forskjellige planeter. Det kan ende opp med at begge blir satt på gangen av Kristersson, men han kan ikke smelle døra hardere igjen enn at de fortsatt kan støtte ham som regjeringssjef.

Sverigedemokraterna, som ble Sveriges største parti på høyresida, vil selvsagt veksle stemmene sine i mest mulig makt og politisk gjennomslag. Noen statsminister blir det likevel ikke av SD-leder Jimmie Åkesson – det finnes ikke et flertall i Riksdagen som vil akseptere ham.

Men da Åkesson adresserte partiet sitt i de sene nattetimer etter de første valgdagsprognosene var snudd på hodet, var han tydelig på at han ville ha en flertallsregjering. En flertallsregjering på høyresiden er ikke mulig uten at SD deltar.

Det har ingen av de tre andre høyrepartiene vært spesielt begeistret for. Både Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna har gjentatte ganger lukket regjeringsdøra for Åkesson og hans omstridte parti.

Mektig blir han uansett. Enten det skulle være som regjeringsmedlem eller det største partiet i en høyrekoalisjon i Riksdagen.

Det som er nytt ved årets valg sammenliknet med det forrige valget i 2018, er at Sverige har fått en regjering som åpner for å styre på et parlamentarisk grunnlag der Sverigedemokraterna inngår. Selv om et liknende flertall i Riksdagen eksisterte i 2018, var det uaktuelt å lage budsjett sammen med SD.

Dermed ligger det an til at SD i det minste kommer til å bli et støtteparti for en regjering ledet av Moderaterna, og det er ingen som tror at SD vil støtte en regjering uten å få noe som helst tilbake.

Noen politiske lysår unna er altså Liberalerna. Selv om partiet vil være det minste partiet i en samarbeidskoalisjon, vil det fortsatt ha mye makt i de små hender. Det vil nemlig være det som i Sverige heter «vågmästare», eller på godt norsk: tunga på vektskåla.

Det skal ikke mer til for å knuse Kristersson statsministerdrøm enn at Liberalerna – eller to representanter fra partiet vender nesa mot venstresida.

Derfor kan ikke Kristersson føre en politikk som ligger for langt unna Liberalernas primærstandpunkter. Hvis avtroppende statsminister Magdalena Andersson kan by på betydelig flere politiske gjennomslag enn Kristersson, burde matematikken være enkel.

Det er lite som tyder på at svensk politikk blir særlig rolig framover. Måten Ulf Kristersson balanserer behovene mellom Liberalerna og Sverigedemokraterna blir avgjørende for hvorvidt hans regjering kan overleve fram til neste valg.

Sverigedemokraterna representerte dette valget ikke lenger en «taus majoritet». SDs viktigste saker var også blant velgernes viktigste saker denne valgkampen. Det handler om velferd, lov og orden, og innvandring. Derfor har partiet også dagsordenen på sin side, og med det er det duket for gjennomslag.

Det betyr ikke automatisk at et skjørt flertall støtter gjennomslagene i en hel mandatperiode.

Sverigedemokraterna var først utskjelt og utestengt. Så hentet de massevis av velgere fra svensk arbeidsklasse og landsbygder. Nå begynner marsjen mot Stockholm.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer