KOMMENTARER

Märthas problem

Dette går ikke over. Det vil bare bli verre. Med mindre Märtha selv snart kommer ordentlig på banen.

Illustrasjon: Finn Graff
Illustrasjon: Finn Graff Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

- Prinsesse Märtha Louise! Er dialogen med foreldrene dine om Durek Verrett i gang?

Det er Dagsrevyen onsdag kveld. NRK forsøker å få Märtha i tale. Det har stormet de siste månedene. Stormet siden det viste seg at Durek Verret selger en medaljong som han hevder hjalp ham da han ble smittet av corona. Stormet siden Kong Harald for første gang kommenterte kritikken rundt Durek, og snakket om «kulturforskjeller» og at de var i en «prosess». Stormet siden det ble klart at Epilepsiforbundet ikke lenger ønsket Märtha som sin høye beskytter fordi de er «opptatt av skolemedisin». Som sagt: Det har stormet.

Men onsdag kveld er hun altså på Dagsrevyen, blid og fornøyd åpner hun Norges Blindeforbunds hundeskole på Ås, på offisielt oppdrag fra kongehuset Norge. Så NRK spør henne, naturlig nok, om dialogen mellom kong Harald og Durek. Märtha svarer:

- Det er så fint å være her. På hundeskolen Veiviseren og det nye bygget her. Utrolig fint å se! Håper at det er mange, mange hunder som får lov til å hjelpe mennesker med å bli selvstendige mennesker i hverdagen og til å få friheten sin tilbake. Det er jo det disse hundene hjelper til og det er jeg veldig glad for, sier Märtha.

NRK prøver seg en gang til:

- Snakker familien om…, begynner NRK-reporteren.

Men Märtha er allerede på vei ut porten.

Prinsesse Märtha Louise har et problem - og det heter ikke Durek Verrett. Ikke egentlig. Märthas problem et er at hun vil ha både i pose og i sekk. Hun ønsker å være en del av den offisielle kongefamilien, og, som en forlengelse av det, det offisielle Norge.

Forståelig nok. Det er en del av hennes identitet. En rolle hun ble tildelt ved fødselen og lært opp i gjennom barne- og ungdomsåra. Riktignok gikk hun bort fra å bruke tittelen i næringsvirksomhet etter kritikken i 2019, men hun er selvfølgelig fortsatt prinsesse og gjør av og til prinsesseoppdrag.

Samtidig ønsker hun frihet. Også forståelig. Friheten til å mene det vi vil, tro det vi vil, og elske den vi vil, er grunnleggende menneskerettigheter vi alle har krav på. Märthas problem oppstår når disse to, pose og sekk, ikke lar seg kombinere.

Det er der vi er nå.

TAUS: Prinsesse Märtha Louise nektet å svare på spørsmål om forloveden Durek Verrett onsdag. Vis mer

«Kjærlighet gjør blind», sies det, men Märtha må åpne øynene. Dette er ikke en sporvogn til «desire», det er en sporvogn mot «disaster». Hennes forlovedes business der han selger sine såkalte «Spirit Optimizer»-medaljonger, som han hevder hjalp ham mot coronasykdom, påstander om at kreft hos barn kan være selvpåført, at kvinnens «spirit» påføres «en ånd som fester seg til en persons energifelt med sugekoppaktige lemmer, og bruker det som et fôringsfartøy», kan vanskelig forenes med en rolle i det offisielle Norge. Når Durek anklages for kvakksalveri drypper det på både kongehus og klokkeren. Spesielt når hun ikke gjør noe for å distansere seg fra uttalelsene hans.

Snarere tvert imot.

Men herregud da, er det noen som sier, Märtha er sin egen kvinne, hun kan ikke bare sauses sammen med sin framtidige mann på denne måten. Det er selvfølgelig sant. Men hva mener egentlig Märtha? Det er umulig å vite all den tid hun svarer «ingen kommentar» på absolutt alle kritiske spørsmål. Og når hun først gjør intervju, som TV 2-intervjuet forrige helg, svarer hun heller ikke på kritikken. Hun bare kommenterer den.

Så når Epilepsiforeningen ikke lenger ønsker Märtha som sin høye beskytter, er det fordi de føler at hun ikke lenger representerer deres verdier om skolemedisin. Når Foreningen for Muskelsyke i skrivende stund diskuterer om de også skal trekke samarbeidet med Märtha, er det fordi det er hun som ikke lenger føles som en trygg havn.

Det er ikke så rart. For hva mener hun, sånn egentlig?

– Har de spurt henne hva hun står for? Eller tar de det for gitt hva hun mener uten å spørre henne? sier Durek Verrett i et VG-intervju med tittelen «Durek Verrett slår tilbake» torsdag morgen.

Eh, ja. Alle spør hele tiden.

Men de får ingen konkrete svar.

Akkurat nå er vi i ferd med å gå inn i en malstrøm av stadig eskalerende uttalelser, kommentarer og kritikk. Med mindre noe skjer, vil dette dundrende godstoget kræsje inn i kongens bord, og han vil bli nødt til å ta et standpunkt. Kong Harald vil dermed bli satt i en nesten umulig posisjon, der han, som i sin tid kjempet så hardt for kjærligheten, må ta sin kommende svigersønn i øra. Det er en uholdbar situasjon. Både Durek og Märtha har rett på det Durek kaller «autonomi» - det er bare ikke forenelig med det offisielle Norge.

Märthas problem er monarkiets problem. Jeg kunne selvfølgelig benyttet anledningen til nok en gang å ta til orde for avviklingen av monarkiet. Denne situasjonen er et perfekt eksempel på at systemet ikke fungerer. Men det ville ikke vært så interessant, all den tid vi faktisk sitter her med et kongehus i krise. De står overfor en nesten uløselig utfordring.

Den eneste som kan gjøre et forsøk, er Märtha selv. Det er kanskje kongelig kutyme å ikke svare på spørsmål, men vi er, for å være ærlig, langt forbi det nå. Det vi trenger er et ekte og ærlig intervju, uten Durek, der hun svarer konkret på kritikken mot henne. Og så må hun slutte å syte over jantelov og ta et viktig livsvalg: Hvordan hun skal forvalte prinsesserollen i årene som kommer.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer