DEBATT

Doping

«Martin» tok steroider

«Martin» hadde godt humør, overskudd og stor arbeidskapasitet. Da konsekvensene av å bruke anabole steroider meldte seg brått og brutalt, sto han i fare for å miste jobb og familie – og de ham. Har vi som samfunn råd til å overse steroidproblemene?

KRYSSET GRENSER: For «Martin» ble en grense krysset da han begynte å sette sprøyter på seg selv. Riktig hjelp skulle vise seg å være helt avgjørende, skriver kronikkforfatterne. Foto: Shutterstock/NTB
KRYSSET GRENSER: For «Martin» ble en grense krysset da han begynte å sette sprøyter på seg selv. Riktig hjelp skulle vise seg å være helt avgjørende, skriver kronikkforfatterne. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Martin» er én blant to-tre prosent unge, norske menn som har erfaring med anabole-androgene steroider. Som 20-åring begynte han å bruke steroider fordi han ønsket bedre effekt av treningen. Han så ikke på steroidbruk som et problem, heller løsningen på et problem: Å ikke møte kravene til vellykkethet. På jobben berømmet de hans store arbeidskapasitet, og ellers fikk han god respons på sitt overskudd og sin velbygde kropp. Men etter hvert ble konsekvensene store, både hjemme og på jobb.

For mange er tilknytning til arbeidsplassen viktig fordi den kan være en arena der arbeidstakere kan få hjelp til å komme seg ut av sitt rus- og avhengighetsproblem, med mål om å beholde jobben. Gjennom mange år med Akan har vi stadig bedre øvelse i å se og agere på avhengighetsproblematikk. Hvorfor ser vi ikke steroidbruken?

«Doping er et tema det ikke snakkes mye om, og iallfall ikke på jobb», sier «Martin»: «Våre holdninger til vellykkethet er en barriere for å se alvoret i å bruke steroider. Det er langt enklere å ta en prat om at du har utfordringer med alkohol eller andre rusmidler, enn å innrømme at du har jukset deg dit alle ønsker å være: Veltrent, sporty og høyt presterende.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer