LEDER

Strømkrisa og statsbudsjettet:

Masse styr, liten nytte

En saftig statlig regning på nesten 3 milliarder kroner blir til smuler i møte med galopperende strømpriser.

STØRE OG VEDUM: Den nye regjeringen la mandag fram forslag til justering av statsbudsjett. Her finansminster Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STØRE OG VEDUM: Den nye regjeringen la mandag fram forslag til justering av statsbudsjett. Her finansminster Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Denne uka stiger strømprisene igjen mot nye høyder. Prisnivåene er såpass høye at det utløser behov for grep fra politisk hold. Det ser vi tydelig i Støre-regjeringens forslag til justert budsjett for neste år, det såkalte tilleggsnummeret, som regjeringen la fram mandag. Bare så synd at grepene er såpass ineffektive, til tross for skyhøy pengebruk.

Den aller største omprioriteringen som ble kjent gjennom lekkasjene på forhånd, gjelder nettopp strømprisen. Støre-regjeringen vil kutte elavgiften med 47 prosent i vintermånedene januar til mars, og 9 prosent resten av året. Til sammen vil det koste staten 2,9 milliarder kroner – nesten like mye som en halv tannhelsereform.

Likevel er dette masse politisk styr, til liten nytte. De grunnleggende problemene rundt strømkrisa denne vinteren løses ikke med kutt i elavgiften.

BUDSJETT: Frps Hans Andreas Limi gjorde narr av Trygve Slagsvold Vedums bil-vaner i Stortinget. Video: Stortinget. Vis mer

Det illustreres godt ved måten regjeringen presenterer kuttet på. Hele 47 prosent, understreker finansminister Vedum i alle kanaler. I tall utgjør det 8 øre per kWh. I de ni resterende månedene av året er kuttet på 1,5 øre per kWh. Det vil gi en besparelse på 750 kroner i året for en husstand med gjennomsnittlig strømforbruk.

En saftig statlig regning på nesten 3 milliarder kroner blir til smuler i møte med galopperende priser. Noen partier på Stortinget tror at svaret er å bruke enda mer penger. Flere partier vil gå løs på momsen på 25 prosent på strøm. Stortingspolitikerne flørter dermed med tanken om å bruke enda mer enn ressursene som ville gitt en halv tannhelsereform, for å hjelpe med strømregningene.

Det viser at tiltakene for å bøte på strømkrisa må være mer målrettede, og det viser at statsbudsjettet i seg selv er helt uegnet for å løse et slikt samfunnsproblem.

Strømkrisa viser at Norge trenger en politikk for økt utbygging av fornybar kraft, en tydeligere politikk for energisparing – og tiltak som kan hjelpe dem som sliter aller mest med høyere strømpris.

Regjeringen Støre må tenke godt gjennom følgende utfordring: Omstillingen som Norge og Europa skal gjennom de par neste tiårene, vil medføre stor risiko for pristopper i strømmarkedet. Alle vet at det skaper stor politisk uro og ubehagelige ekstraregninger for forbrukerne. Noen hundrelapper til alle over statsbudsjettene når det kniper som verst, er ikke en løsning som holder over tid.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer