LEDER

Strømkrisa og statsbudsjettet:

Masse styr, liten nytte

En saftig statlig regning på nesten 3 milliarder kroner blir til smuler i møte med galopperende strømpriser.

STØRE OG VEDUM: Den nye regjeringen la mandag fram forslag til justering av statsbudsjett. Her finansminster Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STØRE OG VEDUM: Den nye regjeringen la mandag fram forslag til justering av statsbudsjett. Her finansminster Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Denne uka stiger strømprisene igjen mot nye høyder. Prisnivåene er såpass høye at det utløser behov for grep fra politisk hold. Det ser vi tydelig i Støre-regjeringens forslag til justert budsjett for neste år, det såkalte tilleggsnummeret, som regjeringen la fram mandag. Bare så synd at grepene er såpass ineffektive, til tross for skyhøy pengebruk.

Den aller største omprioriteringen som ble kjent gjennom lekkasjene på forhånd, gjelder nettopp strømprisen. Støre-regjeringen vil kutte elavgiften med 47 prosent i vintermånedene januar til mars, og 9 prosent resten av året. Til sammen vil det koste staten 2,9 milliarder kroner – nesten like mye som en halv tannhelsereform.

Likevel er dette masse politisk styr, til liten nytte. De grunnleggende problemene rundt strømkrisa denne vinteren løses ikke med kutt i elavgiften.

Det illustreres godt ved måten regjeringen presenterer kuttet på. Hele 47 prosent, understreker finansminister Vedum i alle kanaler. I tall utgjør det 8 øre per kWh. I de ni resterende månedene av året er kuttet på 1,5 øre per kWh. Det vil gi en besparelse på 750 kroner i året for en husstand med gjennomsnittlig strømforbruk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer