DEBATT

Rasisme i fotballen

Massiv hets og sjikane

Buyako Saka gikk fra å være blant Englands største kommende stjerner, til ikke engang å bli sett på som engelsk.

STJERNESKUDD: Buyako Saka bommet på en avgjørende straffe i EM-finalen. Konsekvensen var ikke bare et tap, men massiv hets og sjikane mot ham som person, skriver artikkelforfatteren. Her får Saka trøst av lagkameraten Harry Kane. Foto: Laurence Griffiths / AP
STJERNESKUDD: Buyako Saka bommet på en avgjørende straffe i EM-finalen. Konsekvensen var ikke bare et tap, men massiv hets og sjikane mot ham som person, skriver artikkelforfatteren. Her får Saka trøst av lagkameraten Harry Kane. Foto: Laurence Griffiths / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Englands spiller Buyako Saka er 19-åringen som ble sett på som et kommende stjerneskudd. Han kunne endt opp som en helt og tatt England til finaleseier i EM. Dessverre bommet han på en avgjørende straffe. Konsekvensen var ikke bare et tap, men massiv hets og sjikane mot ham som person.

Nå er han ikke lenger britisk. Han er ikke engelsk nok heller. Saka har en annen hudfarge enn majoriteten, og etter at han bommet gjør det ham annerledes enn alle de andre. I tillegg var han tydeligvis for ung, da. Bare 19 år. «Aldri gi et slikt ansvar til en 19 åring», har jeg sett at det står i sosiale medier.

Saka gikk fra å være blant Englands største kommende stjerner, til å ikke lenger engang bli sett på som engelsk. Du kan snakke om ferdighetene og spillet hans, men hudfargen eller alderen hans gjør ham verken mindre dyktig eller mindre egnet til å spille på det engelske landslaget.

Dette er et soleklart eksempel på at rasisme fortsatt eksisterer, og at det er et betydelig problem vi er nødt til å forandre på. Tiden er overmoden for å ta et ordentlig oppgjør med dem som hater.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer