DEBATT

Private helsetjenester:

Mates med skattepenger

De siste åra har kommersielle legetjenester skutt fart, og det er våre skattepenger som har matet dem.

SKJØNNER IKKE: Når vi spør helseministeren hva hun vil gjøre for å snu utviklingen, er svaret å styrke offentlige tjenester. Hvis Ingvild Kjerkol tror at det er nok, skjønner hun ikke hvem hun står overfor, skriver kronikkforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB
SKJØNNER IKKE: Når vi spør helseministeren hva hun vil gjøre for å snu utviklingen, er svaret å styrke offentlige tjenester. Hvis Ingvild Kjerkol tror at det er nok, skjønner hun ikke hvem hun står overfor, skriver kronikkforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er på tide å slutte å spørre om vi er på vei mot et todelt helsevesen. Vi må få øynene opp for at vi er kommet dit.

Vi har nådd knekkpunktet der det ikke lenger bare handler om at de rike får muligheter andre folk har. Vi har nådd punktet hvor kommersielle helseaktører vokser på bekostning av det offentlige tilbudet. Et tilbud som er for alle, uansett hvor mange nuller du har bak tallene på kontoen.

Kapasiteten i helsevesenet er begrenset av antallet folk som har kompetanse. Derfor har det offentlige systemer som skal sikre at de som får tilgang til behandling og vurdering hos spesialister, faktisk har behov for det. Å bruke tid, kompetanse og ressurser på å undersøke og behandle friske folk er dårlig ressursbruk. Nå som vi har en dramatisk mangel på helsepersonell, er dette viktigere enn noensinne.

De siste åra har kommersielle legetjenester skutt fart. Det er våre skattepenger som har matet dem. Under pandemien har millionene rullet inn gjennom testklinikker og smittesporing som flere kommuner har satt ut til de kommersielle. Eierne putta noen av pengene i egen lomme. De pengene skal nå investeres. Det kommer vi alle til å merke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer