DEBATT

Fattighuset

Matkøene bare toppen av isfjellet

Jeg vil oppfordre dere alle sammen til å hjelpe oss med å påvirke politikerne. Fattighusets overordnede målsetting er å gjøre seg selv overflødig. Vil dere hjelpe oss med det?

POLITISK LØSNING: Vi på Fattighuset behandler symptomer – hvilket er viktig nok, men selve årsaken til problemene krever en politisk løsning, skriver innsenderen. Slik så det ut ved Fattighuset i Oslo i mars. Foto: Nina Hansen
POLITISK LØSNING: Vi på Fattighuset behandler symptomer – hvilket er viktig nok, men selve årsaken til problemene krever en politisk løsning, skriver innsenderen. Slik så det ut ved Fattighuset i Oslo i mars. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Over 130 år har gått siden Knut Hamsun sin roman «Sult» ble utgitt. Jeg tror de fleste som leser den i dag, grøsser litt og tenker: Huff! Så ille det var den gangen.

Mye har selvfølgelig endret seg siden da – det meste til det bedre. Ikke minst når det gjelder nød og fattigdom, men likevel har vi rekordlange matkøer utenfor Fattighuset. Ekstra lange nå i disse coronatider, hvor vi nå later til å ha fått et tilsig av mennesker av dem som tidligere har klart seg greit, men som nå har mistet inntekt eller tilleggsinntekt som følge av nedstengingen i samfunnet.

Ingen stiller seg i en slik kø hvis de ikke føler at de er absolutt nødt. Det er forbundet med skam og krever overvinnelse. Vi snakker om sultne, fattige mennesker som ikke ser noen annen utvei. Ikke alle som kunne trenge det, klarer eller orker å ta et slikt skritt. Vi må regne med at for hvert menneske som står i køen, er det flere som kunne trengt hjelp, men som ikke får seg til å ta et slikt skritt. De synlige matkøene representerer altså bare toppen av isfjellet. Problemet er mye større.

For oss som jobber på Fattighuset er det fortvilende at vi ikke klarer å gjemme bort køen bedre. De fleste ønsker jo ikke å bli gjenkjent. Det er fortvilende når vi ikke synes matposene våre inneholder alt vi skulle ønske at de skulle inneholde. Det er forferdelig når vi til slutt må si «Beklager. Nå har vi ikke mer igjen».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer