DEBATT

Beredskap

Matsikkerheten er robust i kriser

Regjeringen har flere prioriterte områder relatert til kriser. Matsikkerhet er et av dem.

IKKE HVILE: At det ikke også ble noen matkrise under coronautbruddet, betyr likevel ikke at vi kan hvile på laurbærene. Klimaendringer, økt knapphet på jord, vann og geo- og handelspolitikk kan føre til endrede forutsetninger, skriver Guro Angell Gimse.
IKKE HVILE: At det ikke også ble noen matkrise under coronautbruddet, betyr likevel ikke at vi kan hvile på laurbærene. Klimaendringer, økt knapphet på jord, vann og geo- og handelspolitikk kan føre til endrede forutsetninger, skriver Guro Angell Gimse. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Matsikkerhet er en viktig prioritet for regjeringen, og den er robust. Da coronakrisen inntraff ble det handlet raskt, og som kjent ble det heller ingen matkrise.

I Dagbladet 11. januar, uttrykker blant annet Agenda og LO usikkerhet knyttet til matsikkerhet i kriser. Regjeringen har flere prioriterte områder relatert til kriser. Matsikkerhet er et av dem.

«Wake-up-callen» for samfunnssikkerhet i Norge gikk for alvor 22. juli 2011. Gjørv-kommisjonen konkluderte med at dersom risikoforståelsen hadde vært større, kunne muligens gjerningsmannen vært stanset tidligere. Etter 22. juli har vi fått en økt oppmerksomhet mot å «forvente det uventede». Sintef slår fast at det øves mer også på scenarioer som er mer krevende enn tidligere. I tillegg har regjeringen økt bevilgningene til samfunnssikkerhet og beredskap betydelig.

Vi har kanskje aldri vært bedre rustet til å håndtere en krise av denne dimensjon. Pandemien har imidlertid også avdekket avvik og svakheter i f.eks. tilgangen til smittevernutstyr og medisiner. Samfunnssikkerhetsmeldingen som ble lagt frem før jul retter oppmerksomheten mot noe av dette slik at hullene kan tettes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer