KOMMENTARER

MDGs håp er lysegrønt

MDG har sett seg selv i speilet etter stortingsvalget, og liker ikke det de ser. Spørsmålet er om partiet har disiplin til å være mer enn en grønn urokråke.

VEIVALG: MDGs partileder Une Bastholm er blant de som får unngjelde i partiets rapport om stortingsvalget, men er samtidig en av de som har kjempet for et mer moderat MDG. Foto: Javad Parsa / NTB
VEIVALG: MDGs partileder Une Bastholm er blant de som får unngjelde i partiets rapport om stortingsvalget, men er samtidig en av de som har kjempet for et mer moderat MDG. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Miljøpartiet de grønne (MDG) har evaluert stortingsvalgkampen, og har kommet til en usedvanlig selvkritisk konklusjon. Rapporten sier blant annet følgende:

«Vi ble for krasse og framsto som kompromissløse (...) Det var vanskelig å heie på oss, enten fordi konkurrenter var mer likandes, eller fordi vi fremsto som for radikale, umodne eller ensporede».

Dette er som å lese et utdrag fra en havarikommisjon satt ned av partiets trofaste motstandere i sosiale medier. Men det er fra sine egne man får det. Til og med fra ledelsen, som står samlet bak konklusjonene.

Er det et oppgjør på gang i MDG?

Debatten om MDGs retningsvalg er ikke ny. Før partiets landsmøte i mars i år var den igjen oppe til diskusjon. Den handler om veivalg og overordnet kommunikasjonsstrategi, men gjenspeiler seg også i små og store politiske avveininger. Oppsummert er dilemmaet omtrent slik: Skal partiet vektlegge krise og politisk kompromissløshet, eller dreie kommunikasjonen mer mot å forklare og vektlegge de politiske løsningene?

På landsmøtet i mars kom problemstillingen på spissen da partiet skulle vedta politikk om kjøttforbruk. Mange i landsmøtet ønsket at MDG skulle tråkke til og gå inn for å halvere kjøttforbruket innen 2025. Ledelsens mykere tilnærming vant fram, og partiet gikk inn for å redusere kjøttforbruket – og halvere det på sikt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer