KOMMENTARER

Landsmøte:

MDGs skjebnevalg

Vitenskapen og fornuften er på lag med MDGs radikale klimapolitikk. En hul, polariserende valgkamp kan søle vekk partiets sjanse til å bli en reell maktfaktor.

ÅPNINGSTALE: Partileder Une Bastholm i MDG skal holde tale til partiets landsmøte tordag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ÅPNINGSTALE: Partileder Une Bastholm i MDG skal holde tale til partiets landsmøte tordag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

MDG er med og styrer politikken i åtte av de ti største byene i Norge. Partiet har ligget stabilt over sperregrensa (fire prosent) på målingene i to år. Stortingsvalget denne høsten har ligget an til å bli partiets store gjennombrudd, med en solid stortingsgruppe på opp mot ti representanter.

Det siste halvåret har trenden på målingene likevel vært svakt nedadgående. Nå i mars er snittet på meningsmålingene under de skjebnesvangre fire prosentene. Med tanke på at partiet har hatt en tendens til å gjøre det litt bedre i målinger enn i valg (unge velgere har lavere valgdeltakelse), er det all grunn til uro i partiet. Glipper gjennombruddet? Det vil være en gedigen skuffelse for MDG, som dermed kan risikere å miste momentum som en grønn politisk bevegelse i Norge.

Hva skyldes formsvikten? Klimasaken har havnet litt i skyggen av corona, men det skulle tilsi at partiet mistet oppslutning allerede for et år siden. I stedet viser tallene at den har holdt seg stabilt høyt langt inn i coronakrisen. Jeg tror svikten like mye skyldes noe annet.

Klimasaken har nå rykket lenger inn i den hverdagslige politikken. Klimapolitikk handler ikke lenger bare om mål fram i tid, men om helt nødvendige endringer her og nå. Da flyttes konfliktene inn mot sentrum, med kamper internt i de politiske blokkene. Høyre og Arbeiderpartiet framstår nå som klimapartier i åpen strid med henholdsvis Frp og Senterpartiet om økte CO2-avgifter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer