LEDER

Med Senterpartiet råtner rammen

Når selv frivillig skogvern treneres, er det et godt stykke igjen før natur og klima blir en ramme rundt all politikk.

GRØNN RAMME: Det Arbeiderparti-ledete Klimadepartementet sender sin statssekretær fra Senterpartiet for å forsvare kutt i skogvernet. Det er nok ikke tilfeldig. Her er partileder Trygve Slagsvold Vedum og Emilie Enger Mehl på valgkamp i fjor sommer. Arkivfoto: Javad Parsa / NTB
GRØNN RAMME: Det Arbeiderparti-ledete Klimadepartementet sender sin statssekretær fra Senterpartiet for å forsvare kutt i skogvernet. Det er nok ikke tilfeldig. Her er partileder Trygve Slagsvold Vedum og Emilie Enger Mehl på valgkamp i fjor sommer. Arkivfoto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Skogeiere står i kø for å verne skogen. Samtidig foreslår regjeringen i revidert nasjonalbudsjett å kutte i ordningen som kan sikre at de får vernet skogen.

Når vi ser slike himmelropende paradokser i politikken, blir vi mistenksomme. Regjeringen, som har sagt at den vil sette natur og klima som rammen rundt all politikk, ønsker kanskje ikke å verne skogen?

Norge, som selv går i spissen for å verne regnskog langt borte, trekker beina etter seg når det gjelder å verne gammel naturskog hjemme. Det er jo litt flaut.

Oljesmurt: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener at olje- og gass-produksjonen i Nordsjøen er ekstremt viktig for Norge og Vest-Europa. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Landet har altså en rekke skogeiere som frivillig vil stille skogen til disposisjon for vern, mot en kompensasjon. Problemet er bare at staten ikke vil sette av penger til å sørge for å veksle inn vernet.

Kuttet på 50 millioner er kanskje ikke så stort, men begrunnelsen avslører at viljen til vern er svak. Det Arbeiderparti-ledete Klimadepartementet sendte denne uka sin statssekretær fra Senterpartiet, Aleksander Øren Heen, til NRKs «Dagsnytt 18» for å forsvare kuttet.

Heen viste til at posten som går til skogvern er «skalerbar», og at den nå tas ned for å bidra til å dempe pengebruken i budsjettet – men at den kan økes opp seinere «hvis det er behov for det».

Spørsmålet er om Heen og regjeringen vil se behov for det.

Stortinget vedtok i 2016 et mål om at 10 prosent av all skog i Norge skal vernes. Heen hevdet i «Dagsnytt 18» at tallet på 10 prosent var «omstridt». Han nevnte ikke at Senterpartiet var aleine om å stemme imot vernemålet i 2016.

Nå sier Heen at regjeringen vil «gjennomgå ordningen for å gjøre den mer treffsikker». Ingen hindrer regjeringen i dette. Da kan den for eksempel gjøre det samme som Venstres Ola Elvestuen gjorde da han var klimaminister: Instruere statsforvalterne til å gå i dialog med skogeiere for å finne egnede områder til frivillig vern.

I mellomtida kunne regjeringen forsterket posten som er satt av til skogvern, slik at køen av frivillige kan tas unna – og slik at man unngår avslag på grunn av magre budsjetter.

Det er absurd at Regjeringen på denne måten undergraver en frivillig ordning. Ingen vil tilbake til tvungent vern, som skapte uhygge og konflikter. OECD påpekte denne våren at Norge er trege med å verne egen skog.

Det er ikke bare Utlandet som skal løse natur- og klimautfordringene våre, vi må være villige til å finne ordninger selv også. Når selv frivillighet treneres, er det et godt stykke igjen før natur og klima blir en ramme rundt all politikk.

Da råtner rammen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer