Med sjarm og skyter

Norske feminister lar seg ikke terge av puppene til Lara Croft som har norsk førpremiere i kveld.

Tidligere har kvinnelige actionhelter mest vært av den maskuline typen som Sigourney Weaver i «Aliens» og Linda Hamilton i «Terminator». Lara Croft er en hardtslående actionhelt som ikke er redd for å vrikke på hoftene og spille på sjarmen.

- Jeg vet ikke om det er så mye mer nyskapende å ha actionhelter som ser ut som pornomodeller, sier kvinneforsker Wencke Mühleisen ved Universitet i Oslo.

Viktige forbrukere

- Men kvinnelige filmhelter som ikke spiller på sex, pleier å bli usynlige. Ved å beholde utseendet til den tradisjonelle kvinnen og samtidig vise at hun kan være helt, gis kvinnen et stort spillerom. Hun kan spille ut både maskuline og feminine sider samtidig, sier Mühleisen som har spesialisert seg på kjønnsperspektivet på tv og i film.

Hun kjenner dataspillet og gleder seg til å se filmen.

- Sterke kvinnelige hovedroller er en trend både på kino og på tv. En viktig grunn er at kvinner i dag utgjør den viktigste forbruksgruppen, forklarer hun.

Lara baner vei

Den siste tida har mer eller mindre feminine actionhelter gjort inntrykk i «Crouching Tiger, Hidden Dragon», «Charlie's Angels», «The Matrix», «X-men» og «The Mummy Returns». I forløperen til den sistnevnte spilte Rachel Weisz en klønete kvinne. I oppfølgeren slår hun fra seg med kniver og never.

- Det passet godt med en mer voldsom rolle nå. Lara Croft har banet vei, sier Weisz til nyhetsbyrået AP.

Nyfeminist Cathrine Sandnes fryder seg over de nye actionkvinnene.

- Det er bare positivt med flere kvinnelige forbilder. Da jeg var liten, var det bare Pippi og Månestråle, sier Sandnes som er tidligere norgesmester i kickboksing og karate.

For kvinner og menn

Hun tror ikke filmmakerne i Hollywood er blitt nyfeminister.

- Studioene har skjønt at kvinner vil se actionfilmer med kvinnelige helter. Menn vil også se på kvinner som ser bra ut, og Angelina Jolie som spiller Lara Croft er noe av det flotteste jeg har sett på lang tid. Nesten så jeg glemmer at jeg er hetero, ler 29-åringen som er avtroppende kulturredaktør i Dagsavisen og medredaktør av nyfeminist-boka Matriark.

Også hun gleder seg til å se filmen.

Oppskrift på suksess

Angelina Jolie forklarer at de ikke ønsket en Rambo-aktig kvinne.

- Lara er tøff og sterk, men også feminin. Derfor ville ikke produsentene ta vekk de store puppene. Hun prøver ikke å ikke være jente. Poenget er at en kvinne kan også være sterk og flink til å slåss, sier Jolie til AP.

Hun understeker at filmen aldri stiller spørsmål ved hennes kvinnelighet. Lara er tøff - ikke bare tøff til jente å være. Heller ikke hun tror Lara Croft betyr at noe drastisk har skjedd i Hollywood.

- Kvinnelige actionhelter har funket i det siste, og da lager de flere slike filmer. Det er bare sånn Hollywood fungerer.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.