LEDER

Medaljong mot smitte

Durek Verrets kvakksalveri er ille, men bare et symptom på et mer dyptgående problem.

MEDALJEMAKER: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett etter regjeringens festarrangement i forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag som ble holdt på Deichman Bjørvika i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB / POOL
MEDALJEMAKER: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett etter regjeringens festarrangement i forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag som ble holdt på Deichman Bjørvika i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB / POOL Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

En sjaman kan skape mer uro enn tusen prester i Den norske kirke. Det er et tegn i tida. Riktignok er sjaman Durek Verret forlovet med prinsesse Märtha Louise, og det tusendobler oppmerksomheten. Men innholdet i det han uttaler er så banalt, uvitenskapelig og falskt at de aller fleste gjennomskuer humbugen. Virksomhetens egentlige motiv ligger helt i dagen: Å ta penger fra fortvilte eller uvitende personer.

Under sitt siste besøk i Norge ble Durek Verret koronasmittet. I stedet for å motta legemidler og medisinsk hjelp, hengte han en medaljong om halsen og gikk i karantene. Smykket var av typen «Spirit Optimizer» som inneholder «avansert spirituell teknologi for spirithacking og optimalisering». Likheten med dingser i tegneseriene er åpenbar, og seriøsiteten likeså. Prisen på sjamanens skrammel er for øvrig 2150 kroner.

Spiller det noen rolle om folk velger andre trosretninger enn de tradisjonelle? Svaret er i utgangspunktet nei. Vi har full religions- og trosfrihet her i landet, og alle har rett til å etablere religiøse forsamlinger. Vanskeligere blir det når enkeltpersoner eller forsamlinger markedsfører og selger produkter som ikke har noen dokumenterbar, helsemessig effekt.

Særlig gjelder dette om syke mennesker velger bort viktig medisinsk hjelp de burde ha fått. Her har personer med en sterk offentlig profil et spesielt ansvar, men det synes ikke å bekymre sjaman Durek Verret. Han vil ikke svare på spørsmål om medaljongens effekt, men viser til brukerne. Forbrukerrådet sier Verret må kunne dokumentere effekten. Medisinske eksperter avviser blankt at det kan finnes noen effekt i et stykke metall mot covid-19.

Blant de tydeligste er statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap). Han sier til VG at det er «umoralsk og forkastelig å bruke sin kjendisstatus på å tjene penger på kvakksalveri». Statssekretæren karakteriserer Verret som en «skruppelløs og farlig sjarlatan».

Durek Verrets kvakksalveri er ille, men bare et symptom på et mer dyptgående problem. Over hele den vestlige verden er det økende skepsis til vitenskap og kvalifiserte fagfolk. I slutten av juni forelå en studie fra King´s College i London som viser at hver fjerde nordmann ikke tror at klimaendringene er menneskeskapte. Her finnes en tendens som må tas på dypeste alvor.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer