DEBATT

Coronakrise i næringslivet

Medieskapt sirkus

Dagbladet skriver på lederplass at jeg er både arrogant, tonedøv, og kan sammenliknes med Marie Antoinette. Bakgrunnen for disse voldsomme karakteristikkene er en stråmann Dagbladet selv har skapt.

UTELIVSBRANSJE I KRISE: 80 prosent av faste kostnader for bedrifter med stort omsetningsfall dekkes av staten. Dagbladet må gjerne mene at Oslo bør få en egen krisepakke. Da bør de i så fall argumentere for det, framfor å slenge tendensiøse merkelapper rundt seg, skriver innsenderen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTELIVSBRANSJE I KRISE: 80 prosent av faste kostnader for bedrifter med stort omsetningsfall dekkes av staten. Dagbladet må gjerne mene at Oslo bør få en egen krisepakke. Da bør de i så fall argumentere for det, framfor å slenge tendensiøse merkelapper rundt seg, skriver innsenderen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Se mer
påvist smittet 59 500 +422
innlagt 132 -21
døde 522 +1
påvist smittet 96 200 000+599.1K
døde 2 060 000 +16.9K
Se mer
Nikolai Astrup
Nikolai Astrup Vis mer

Jeg er bekymret for de mange bedriftene over hele landet som står i en svært krevende situasjon som følge av koronakrisen. Det gjelder ikke minst utelivsbransjen i Oslo, der flere tusen mennesker er permittert. Derfor er det trist når en alvorlig situasjon for bedriftene i Oslo ender i et sirkus skapt av Dagbladet.

Dagbladet skriver på lederplass at jeg er både arrogant, tonedøv og kan sammenliknes med Marie Antoinette. Bakgrunnen for disse voldsomme karakteristikkene er en stråmann Dagbladet selv har skapt etter at byrådsleder Raymond Johansen kom med et nødrop på vegne av bedriftene i Oslo som sliter på grunn av smitteverntiltakene. Han ba om en egen krisepakke for Oslos bedrifter.

Til det svarte jeg: «Jeg er helt enig med Raymond Johansen i at det er grunn til å bekymre seg for bedrifter som sliter på grunn av pandemien. Det er også grunnen til at regjeringen har stilt opp med målrettede tiltakspakker. Hittil i år har vi stilt opp med 66 milliarder kroner til bedriftene, og en rekke pakker videreføres inn i 2021. Disse gjelder uavhengig av hvor bedriften er. Har de opplevd stor omsetningssvikt, vil de få hjelp».

Har de opplevd stor omsetningssvikt, vil de få hjelp. Eller som Dagbladet tolket det: La dem spise kake! Videre sa jeg: «Det er grunn til å følge situasjonen nøye, men slik det er nå skal bedrifter i Oslo være omfattet av de samme tiltakspakkene som andre steder i landet». Arrogant, mener Dagbladet.

Tidligere i høst innførte regjeringen en egen ordning for bedrifter i kommuner med store utbrudd. Men koronakrisen er ikke bare er et maraton. Koronakrisen er en stafett der vi ikke vet hvilke kommuner som blir rammet neste gang. Derfor var det mer treffsikkert å ha en generell ordning for alle bedrifter som sliter, uavhengig av hvilken kommune de ligger i. Fra 1. september i år dekkes derfor inntil 80 prosent av faste kostnader for bedrifter med stort omsetningsfall. Så må vi fortløpende vurdere om dette treffer godt nok, eller om det er behov for justeringer og tilpasninger.

Dagbladet må gjerne mene at Oslo bør få en egen krisepakke. Da bør de i så fall argumentere for det, framfor å slenge tendensiøse merkelapper rundt seg.

Helt til slutt i mine sitater sa jeg følgende: «Så vil jeg oppfordre Raymond Johansen til å vurdere hva Oslo kommune selv kan gjøre for å avhjelpe, for eksempel å lette på eiendomsskatten. Staten skal stille opp, men også kommunen må se seg om etter hva de kan bidra med».

Jeg har dermed verken sagt eller ment at redusert eiendomsskatt skal redde et næringsliv i krise. Staten skal, og må, stille opp for bedriftene som strever. Men jeg mener at vi alle bør tenke igjennom hva vi kan gjøre for å avhjelpe situasjonen.

Vi er i en krise som mangler sidestykke, og jeg tror flere enn staten kan bidra positivt. Vi er for eksempel avhengige av den gode og viktige jobben Oslo kommune selv gjør. Hittil har de blant annet gjort det billigere for serveringssteder å leie kommunal gategrunn til uteservering og utsatt betalingsfrister.

Jeg har aldri ment at eiendomsskatten er årsaken til at bedriftene i Oslo sliter nå, men har oppfordret kommunen til å vurdere om det er noe de nå kan gjøre utover det de allerede gjør. Jeg dristet meg til å antyde at for eksempel redusert eiendomsskatt på næringslokaler kanskje kan gi et lite bidrag.

Når Dagbladet framstiller det som at dette er mitt eneste svar til bedrifter som sliter, så er det ikke bare en overdrivelse, men direkte feil. Og en feil blir ikke bedre av at den gjentas på lederplass.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer