DEBATT

Rusmidler i psykoterapien

Medisinsk rus?

Medisinsk bruk av MDMA og psilocybin utfordrer våre forestillinger om rus. Og godt er det.

EFFEKT: At man bare trenger enkelte doseringer for å få full effekt, gjør at man slipper daglig bruk over tid med tilhørende bivirkninger. Paradoksalt nok er den fordelen også årsaken til at legemiddelindustrien viser lite interesse, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB
EFFEKT: At man bare trenger enkelte doseringer for å få full effekt, gjør at man slipper daglig bruk over tid med tilhørende bivirkninger. Paradoksalt nok er den fordelen også årsaken til at legemiddelindustrien viser lite interesse, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Andreas Wahl Blomkvist
Andreas Wahl Blomkvist Vis mer
Medisinsk rus?

MDMA er det rusgivende stoffet i ecstasy, men også et innovativt legemiddel i kombinasjon med psykoterapi. Det er allerede utført over seks kliniske studier på MDMA-assistert psykoterapi mot kronisk posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Resultatene er så lovende at Det amerikanske legemiddelverket (FDA) har utpekt behandlingen som et gjennombrudd, og det er gode grunner til å tro at stoffet vil ha effekt på flere tilstander enn PTSD.

Psilocybin er et annet rusgivende stoff som prøves ut i kombinasjon med psykoterapi. I to kontrollerte studier på omkring 80 pasienter, ga én enkeltdose psilocybin en betydelig og langvarig reduksjon i mål på angst- og depresjon ved livstruende sykdom. En pilotstudie fra Storbritannia og en fersk kontrollert studie viser lovende resultater mot depresjon. Oregon har nylig legalisert bruken av psilocybin i terapi.

Både MDMA og psilocybin har muliggjort behandlingsgjennombrudd der tilgjengelige legemidler har vært sjanseløse. Det utfordrer våre forestillinger om hva rus og rusmidler er. Og godt er det.

Som jeg skriver i boka Ulovlig medisin, er rusmidler en mangfoldig gruppe stoffer med svært ulike egenskaper. Likedan er «rus» en upresis betegnelse på et bredt spekter av subjektive opplevelser som har lite til felles.

Generaliseringer om rusmidler og deres virkninger er sjeldent presise. Likevel er folk skeptiske til bruken av rusgivende stoffer i medisin. Gitt våre erfaringer med andre rusgivende legemidler, som morfin, oksykodon eller diazepam, er ikke dette så rart.

Det er imidlertid vektige grunner til at våre erfaringer ikke er overførbare til MDMA og psilocybin. For det første er misbrukspotensialet til MDMA og psilocybin betydelig lavere enn majoriteten av de rusgivende legemidlene vi bruker i dag. For det andre er MDMA og psilocybin ment for å brukes ved noen få anledninger i psykoterapi til en selektert gruppe pasienter under kontrollerte forhold. Dette er vesentlig annerledes enn hvordan vi typisk bruker andre rusgivende legemidler.

Ikke overraskende viser forskningen at den medisinske bruken av MDMA og psilocybin også er lite sammenliknbar med rekreasjonsbruk. Bekymringer forbundet med rekreasjonsbruk er derfor lite relevante når vi skal vurdere den medisinske bruken av disse stoffene.

At man bare trenger enkelte doseringer for å få full effekt, gjør at man slipper daglig bruk over tid med tilhørende bivirkninger. Paradoksalt nok er denne fordelen også årsaken til at legemiddelindustrien har vist lite interesse.

For industrien er det bedre å utvikle legemidler som må brukes mange ganger enn legemidler som har varig effekt etter én dose. MDMA- og psilocybin-assistert psykoterapi er derfor drevet fram av ideelle organisasjoner og forskningsgrupper som beklageligvis har møtt mye dårlig begrunnet motstand fra etikkomiteer og andre regulatoriske byråer. Som Rick Doblin, lederen av organisasjonen som fronter forskningen på MDMA-assistert psykoterapi, påpekte overfor meg, har denne motstanden i hovedsak kommet fra stigmaet knyttet til rus.

Slike sløve sammenlikninger mellom rusbruk og medisinsk bruk har holdt tilbake forskningen på psykedeliske stoffer og MDMA i lang tid. Heldigvis er det flere fagfolk som nå ser nyanser og muligheter, istedenfor feilaktige assosiasjoner.

Nylig fikk norske forskere grønt lys av Statens legemiddelverk til å bruke MDMA i kliniske studier. Dersom resultatene blir så gode som studiene på psilocybin og MDMA antyder, vil de by på et paradigmeskifte i behandlingen av psykiske lidelser.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer