DEBATT

Rusmidler i psykoterapien

Medisinsk rus?

Medisinsk bruk av MDMA og psilocybin utfordrer våre forestillinger om rus. Og godt er det.

EFFEKT: At man bare trenger enkelte doseringer for å få full effekt, gjør at man slipper daglig bruk over tid med tilhørende bivirkninger. Paradoksalt nok er den fordelen også årsaken til at legemiddelindustrien viser lite interesse, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB
EFFEKT: At man bare trenger enkelte doseringer for å få full effekt, gjør at man slipper daglig bruk over tid med tilhørende bivirkninger. Paradoksalt nok er den fordelen også årsaken til at legemiddelindustrien viser lite interesse, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

MDMA er det rusgivende stoffet i ecstasy, men også et innovativt legemiddel i kombinasjon med psykoterapi. Det er allerede utført over seks kliniske studier på MDMA-assistert psykoterapi mot kronisk posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Resultatene er så lovende at Det amerikanske legemiddelverket (FDA) har utpekt behandlingen som et gjennombrudd, og det er gode grunner til å tro at stoffet vil ha effekt på flere tilstander enn PTSD.

Psilocybin er et annet rusgivende stoff som prøves ut i kombinasjon med psykoterapi. I to kontrollerte studier på omkring 80 pasienter, ga én enkeltdose psilocybin en betydelig og langvarig reduksjon i mål på angst- og depresjon ved livstruende sykdom. En pilotstudie fra Storbritannia og en fersk kontrollert studie viser lovende resultater mot depresjon. Oregon har nylig legalisert bruken av psilocybin i terapi.

Både MDMA og psilocybin har muliggjort behandlingsgjennombrudd der tilgjengelige legemidler har vært sjanseløse. Det utfordrer våre forestillinger om hva rus og rusmidler er. Og godt er det.

Som jeg skriver i boka Ulovlig medisin, er rusmidler en mangfoldig gruppe stoffer med svært ulike egenskaper. Likedan er «rus» en upresis betegnelse på et bredt spekter av subjektive opplevelser som har lite til felles.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer