Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Medskyldig i drap?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Fem enslige, mindreårige somaliske gutter ble bosatt i sitt eget bokollektiv i Nordreisa kommune i Troms, da de i sommer ble innvilget oppholdstillatelse i Norge. Etter et halvt år på asylmottak i Nordland ble ungdommene i stor grad overlatt til seg selv i en kommunal bolig på sitt nye hjemsted. Ifølge ordfører Torbjørn Evanger tilbød kommunen forsvarlig oppfølging og voksenkontakt. To og en halv miljøarbeiderstilling og en lokal flyktningkonsulent var ansatt for å følge opp til sammen sju enslige, mindreårige somaliere og russere i kommunen. En av dem, den 18 år gamle Ari Ahmed, ble onsdag drept med kniv i klasserommet på Nordreisa videregående skole. En 16 år gammel somalier er siktet for drapet.
  • Tragedien er skjedd. Det nytter ikke å si «hva sa vi?». Enda alle med innsikt i oppvekstvilkårene til enslige, mindreårige asylsøkere lenge har rettet skarp kritikk mot Kommunaldepartementet, UDI og landets kommuner for å forsømme sitt opplagte foreldreansvar for de foreldreløse barneflyktningene. Som hovedregel blir barna sittende for lenge uten skikkelig omsorg i mottakene. Kommunene har også vært tilbakeholdne med å ta imot barna, som representerer en stor utfordring. Mange kommer med ei bør av krig, vold og drap på sine unge skuldrer.
  • De statlige støtteordningene gir kommunene et rammetilskudd på 356000 kroner over en femårsperiode, for hvert flyktningbarn. Arbeiderpartiets tidligere kommunalminister, Sylvia Brustad, var tilfreds med at bosettingen gikk godt. Parallelt løp meldingene om flyktningbarn som er forsvunnet eller lever som gatebarn i Oslo. Rapporter fra fagfolk på gateplan har avslørt en offentlig omsorgssvikt overfor disse barna som bryter med både lover og internasjonale konvensjoner.
  • For å hindre mindreårige i vår varetekt i å bli drapsmenn, må vi tildele barneflyktningene et forsterket barnevern og omsorgstilbud. Kommunene må underlegges et årvåkent kontrollorgan som gjør jobben sin. Hvis ikke, risikerer myndighetene å ende som medskyldige i drap.
Hele Norges coronakart