Melding om Giske

Trind Giske tørker ut Fond for utøvende kunstnere.

Statsråd Trond Giske er nå snublende nær ved å ha utløst en kulturpolitisk skandale av dimensjoner.

Som settestatsråd for kulturminister Ellen Horn valgte han nylig en løsning på konflikten mellom GRAMO og Fond for utøvende kunstnere som betyr at fondet ikke får kreve inn fondsavgift mens GRAMO forhandler med musikkbrukerne om sitt lovfestede vederlag. Innkrevingspausen starter 1. juli, skal gjelde i minst et halvt år, og innebærer at norske musikere og scenekunstnere taper anslagsvis 10 millioner kroner i støtte. Blir pausen lengre, øker tapet med om lag halvannen million pr. måned.

Det hele minner mer om en «Frp-uppercut» enn et sosialdemokratisk håndslag til kulturvirksomhet.

  • Da statsråd Giske la seg paddeflat for GRAMOs argumenter om innkreving av vederlag og avgift for offentlig bruk av musikk, tok han samtidig parti for makta i norsk musikkbransje: de multinasjonale plateselskapene og de bestselgende artistene. Taperne er de små norske plateselskapene og de mange musikerne og scenekunstnerne som gjennom 50 år har hatt fondsstøtten som en ofte avgjørende forutsetning for plateinnspillinger og forestillinger. Det var Arbeiderpartiet som i sin tid opprettet fondet som en solidaritetshandling, men det skjedde lenge før Trond Giske ble født, og enda lenger før de nye partibroilerne moderniserte ordet «solidaritet» til å bety «markedstilpasning».
  • Statsråden kan legitimere sin beslutning ved å vise til at det var Stortinget, presset av et EU-direktiv, som krevde innkrevingssamarbeid mellom GRAMO og fondet. Men Stortinget vedtok samtidig at fondet skulle sikres og tilføres økte midler. SVs Ågot Valle forlanger nå svar fra den mer eller mindre overkjørte kulturministeren på om fondet vil bli gitt dispensasjon til å kreve inn avgift og dermed opprettholde inntekten mens GRAMO forhandler med musikkbrukerne. - I motsatt fall er dette en kulturpolitisk kjempeskandale, sa hun til Dagbladet i går, en oppfatning som deles i store deler av Kultur-Norge.
  • Om kulturministeren klarer å rake kastanjene ut av ilden for sin statsrådkollega, gjenstår å se. Gjør hun det ikke, kan det vanke et og annet spørsmål til Trond Giske når han om ei uke åpner Kongsberg Jazzfestival. Der risikerer han å møte folk som frekventerer andre kafeer enn ham selv, og som kan takke Fond for utøvende kunstnere for hardt tiltrengt støtte.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.