KOMMENTARER

Stortingsvalget:

Mellom himmel og helvete

Kampen om sperregrensa gjelder ikke bare KrFs neste fire år, det gjelder kanskje også Kjell Ingolf Ropstads framtid som partileder.

GODT UNDER SPERREGRENSA: Da Aftenposten tidligere i måneden avslørte at partileder Kjell Ingolf Ropstad hadde privatadresse på gutterommet i Evje, lå KrF godt under sperregrensa på fire prosent. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
GODT UNDER SPERREGRENSA: Da Aftenposten tidligere i måneden avslørte at partileder Kjell Ingolf Ropstad hadde privatadresse på gutterommet i Evje, lå KrF godt under sperregrensa på fire prosent. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Da valgvaka til KrF startet på Vulkan Arena i Oslo klokka 19.30, sendte Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk ut følgende twittermelding:

«Nå har @KrFNorge vært gjennom en fire år lang nær-døden-opplevelse. Om kort tid får vi svaret på om det blir begravelse eller gjenoppstandelse.»

Det gikk mellom død og oppstandelse, himmel og helvete i timene som fulgte. Nervøsiteten var til å ta og føle på.

En liten stemningsrapport:

21:00, 3,9 prosent; et sukk går gjennom salen. 21:04, 4,1 prosent; jubel. 21:06, 4,2 prosent; enda mer jubel.

Men når Bollestad blir intervjuet kl. 21;22, detter partiet ned på 3. 9 prosent. Helt stille i salen. 9:27, øker oppslutningen til 4, 2 prosent, men nå er jubelen avmålt. Her skifter det hele tida.

Kampen om sperregrensa gjelder ikke bare KrFs neste fire år, det gjelder trolig også Kjell Ingolf Ropstads framtid som partileder. Det mener i hvert fall noen her på valgvaka.

Da Aftenposten tidligere i måneden avslørte at partileder Kjell Ingolf Ropstad hadde privatadresse på gutterommet i Evje, lå KrF godt under sperregrensa på fire prosent. 3,1 prosent oppslutning på NRKs supermåling i august hadde sendt himmelhøye sjokkbølger gjennom partiet. Så økte oppslutningen til over den magiske grensa på flere målinger.

Sympati med Ropstad var nok noe av årsaken, men voldsom mobilisering de siste dagene, spesielt i bibelbeltet i Aust- og Vest-Agder, har også gjort sitt.

Og kanskje har de som satte seg på gjerdet da Knut Arild Hareide tapte retningskampen mot Ropstad for halvannet år siden vendt tilbake til folden – i alvorets stund.

Såkalte informerte kilder kan fortelle meg at KrF vil bruke de neste fire åra til å konsolidere seg, skape ro i rekkene og se fram mot valget i 2015, akkurat som Sylvi Listhaug har sagt om strategien til Frp. Det blir uten Hareide som etter regjeringsskiftet sier farvel til politikken. Og om det hadde gått bedre med i kveld med ham som partileder?

-KrF gjorde ikke akkurat noe knallvalg med meg som partileder i 2017 heller, sier Hareide til Dagbladet.

Uansett endelig resultat står trolig KrF trolig foran en fire år lang ørkenvandring.

PS: Det var taco på KrFs valgvake. Ja, det var til og med sprit, Antibac selvfølgelig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer