KOMMENTARER

Jimmy Carter

Men så liten er han ikke

Et bilde forteller kanskje mer enn 1000 ord, men langt fra hele historien.

DU STORE MIN: Fra venstre Jill Biden, Jimmy Carter, Rosalynn Carter og Joe Biden. Foto: NTB
DU STORE MIN: Fra venstre Jill Biden, Jimmy Carter, Rosalynn Carter og Joe Biden. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Et bilde av USAs 39. president, den 96 år gamle Jimmy Carter, sammen med president Joe Biden og koner, har de siste dagene gått sin seiersgang verden rundt. Bildet er komisk fordi de gamle framstår som lilleputt-mennesker som har skrumpet inn til å likne små dukker, i forhold til de «unge», Biden er 78. Rent teknisk skal bildet være et resultat av en ekstrem vidvinkel. Men til tross for at sladrerne blant oss i pressen gjør det komiske til poenget, så er det virkelige poenget et helt annet.

Poenget er at Biden og kona Jill i det hele tatt verdiger Carter og kona Rosalynn (93) et besøk. Jimmy Carter har etter sin avgang i 1981 vært ansett som en mislykket president, som en ingen som ville opp og fram ville identifisere seg med. Men nå, med nærmest uregjerlige rasemotsetninger, og et forestående grønt skifte i amerikansk økonomi, er Carter nærmest i ferd med å bli et ikon for vår tid. En visjonær, en foregangsmann. En man gjerne vil bli identifisert med. Derfor dro Biden og kona til Plains i Georgia, til Carters peanøtt-farm i USAs dype sør. For nettopp å bli tatt bilde av.

Hvem skulle trodd? Jimmy Carter var den sittende presidenten som ble slått av Ronald Reagan i 1980. Reagan var den nye vinen, og innledet nyliberalismen som styringsmodell i USA, med privatisering for privatiseringens skyld, og minst mulig stat, som slagord. Carter havnet tilsynelatende på historiens skraphaug, for også den neste demokratiske presidenten, Bill Clinton, hadde «New Public Management» på sitt program da han flyttet inn i Det hvite hus i januar 1993.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer