DEBATT

­

Meningsløs faktura til mennesker uten betalingsevne

Sårbare personer bør ikke motta sykehusregning for nødvendig helsehjelp, mener Jussformidlingen.

RETTSHJELP: Nora Grønsdal er saksbehandler i Jussformidlingen, et studentdrevet rettshjelpstiltak som gir gratis juridisk rådgivning til privatpersoner. Foto: Privat
RETTSHJELP: Nora Grønsdal er saksbehandler i Jussformidlingen, et studentdrevet rettshjelpstiltak som gir gratis juridisk rådgivning til privatpersoner. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Flere aviser har skrevet om hvordan papirløse mennesker blir møtt på sykehus rundt om i landet, blant annet Bergens Tidende. Gravide kvinner må betale enorme summer opp mot 100 000 kr for helsehjelpen de mottar i forbindelse med fødselen.

Jussformidlingen mener at sårbare kvinner som åpenbart er uten betalingsevne, ikke skal motta sykehusfakturaer for nødvendig helsehjelp.

Utgangspunktet etter spesialisthelsetjenesteloven er at pasienter som «ikke har bosted i riket» skal dekke «behandlings- og forpleiningsutgiftene selv».

Dersom pasientene ikke kan betale utgiftene selv, skal de dekkes av helseinstitusjonen som gjennomfører behandlingen.

Dette er i første rekke aktuelt i tilfeller der det gis øyeblikkelig hjelp og annen «helsehjelp som ikke kan vente», herunder nødvendig helsehjelp før og etter fødsel. Pasientens betalingsevne og inndrivelsesmuligheter vurderes i etterkant av at helsehjelpen er ytt.

Etter gjeldende regelverk, er det dermed opp til hver enkelt institusjon å vurdere pasientens betalingsevne og inndrivelsesmuligheter.

Mens noen helseinstitusjoner velger å la være å belaste pasienter som åpenbart ikke har betalingsevne, har Jussformidlingen erfart at andre helseinstitusjoner automatisk sender faktura til samme gruppe pasienter. For at fakturaen skal frafalles krever institusjonene at pasienten dokumenterer manglende betalingsevne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer