Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Meningsløs hevn

Vekk med gamle ideer, gamle menn og religiøs hevnretorikk. Så kan kanskje fredsprosessen i Midtøsten komme på sporet igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kan ende i katastrofe

GAZA-STRIPEN i går formiddag: Rundt ett tusen tilhengere av den palestinske fundamentalistgruppa Hamas demonstrerer og krever flere selvmordsaksjoner mot Israel. Samtidig er hele Israel i harnisk og krever hevn etter at minst 26 israelere ble drept av palestinske selvmordsaktivister i helga.

Demonstrasjonen i Gaza skjer under begravelsen av en Hamas-aktivist som er drept av israelerne. Aktivisten drepte en israelsk atomfysiker før han selv måtte bøte med livet. Helgas selvmordsaksjoner i Jerusalem og Haifa er en palestinsk hevn for at Hamas-lederen Mahmoud Abu Hanoud ble likvidert av den israelske hæren for halvannen uke siden.

DET BIBELSKE KRAVET om «øye for øye, tann for tann» holdes i hevd av begge parter i Midtøsten. Men både israelere og palestinske fundamentalister går lenger enn jevnbyrdige hevnaksjoner. De slår ofte flerfoldige ganger tilbake, og dermed øker voldsspiralen.

Oslo-avtalen har lenge ligget i respirator. Kritikerne har erklært den død, men norske og internasjonale fredsmeklere har prøvd å holde fredsprosessen i gang. Nå ser det svartere ut enn noensinne.

Uten press fra USA blir det ingen fred i Midtøsten, det er de fleste enige om. Etter 11. september forsøkte president George W. Bush å presse både israelere og palestinere til moderasjon. Israels statsminister Ariel Sharon nektet å bruke silkehansker så lenge det palestinske opprøret fortsatte.

ETTER HELGAS terroraksjoner er det lite trolig at amerikanerne legger noe nytt press på Sharon. Med så mange israelske døde og sårede må USA trå varsomt. Og bordet fanger: Så lenge amerikanerne sjøl driver utstrakt terrorkrig mot Osama bin Laden i Afghanistan, kan de ikke tvinge israelerne til å ligge lavt overfor palestinske terrorister.

Men terror avler motterror. Og palestinerne har et poeng når de ser israelernes herjinger i Gaza og på Vestbredden som statsterrorisme. De siste månedene har israelerne likvidert flere titalls palestinere som de hevder står bak terroraksjoner. Slike likvideringer er uverdig for en stat som kaller seg demokratisk og sivilisert. I tillegg fører israelernes utstrakte våpenbruk også til at mange uskyldige palestinere blir drept. Et menneskeliv er like viktig, enten det er jødisk eller palestinsk.

ISRAELERNE var i helga raskt ute med å gjøre Arafat ansvarlig for terroren i Jerusalem og Haifa. Men ugjerningene skjedde på israelsk territorium, der israelske politifolk og militære har ansvaret for sikkerheten. I går ettermiddag sendte Sharon et klart budskap til Arafat om å ta seg av palestinske terrorister. Budskapet kom i form av raketter mot hovedkvarteret hans i Gaza. Arafat var ikke til stede, men helikoptrene hans ble skutt i filler. At den palestinske presidenten tidligere på dagen hadde arrestert flere titalls muslimske fundamentalister hadde tydeligvis ikke gjort inntrykk på Sharon.

ARAFATS STØRSTE problem er at han har mistet mye av sin legitimitet. Han er ikke lenger den legendariske «Abu Ammar» for det palestinske folk, til det har misnøyen mot ham vokst seg for sterk. Korrupsjon og vanstyre har hovedskylda, men israelerne har heller ikke gjort jobben lett for ham.

Spørsmålet er om ikke både israelere og palestinere trenger et nytt og yngre lederskap. Arafat er 72 år, Ariel Sharon 73 og utenriksminister Shimon Peres 78. Arafat og Peres prøvde å skape fred gjennom Oslo-avtalen, men mislyktes. Sharon har i hele sitt liv vist at han er best på det som dreier seg om krig.

DET HAR GANG PÅ GANG vært gjort forsøk på å bringe fredsprosessen i Midtøsten på skinnene igjen, sist ved Mitchell-kommisjonen, der tidligere utenriksminister Thorbjørn Jagland er medlem. En USA-utsending er nå i Israel for å prøve å sette kommisjonens prinsipper ut i livet. Han ser ut til å måtte tilbringe lang tid i Det hellige land. Kanskje er tida inne til å kaste gammelt tankegods på skraphaugen og tenke i nye baner i Midtøsten.

Hele Norges coronakart