LEDER

Meningsløs statsstøtte

Tida er overmoden for at dagens ordning med støtte til Human Rights Service avvikles.

HRS BØR MISTE STATSSTØTTEN: Hege Storhaug i stiftelsen Human Rights Service (HRS). Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
HRS BØR MISTE STATSSTØTTEN: Hege Storhaug i stiftelsen Human Rights Service (HRS). Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Klokkene ringer for statsstøtten til den islam- og innvandringsfiendtlige organisasjonen Human Rights Service (HRS). For noen dager siden kunne NTB melde at det var flertall i Stortinget for å stryke bevilgningen til HRS. Det var feil, og byrået måtte dementere. Høyre holdt igjen av både formelle og taktiske grunner. Blir det et nytt flertall på Stortinget til høsten, er det likevel klart at statsstøtten til HRS vil falle bort.

VARSLER ENDRING: En offensiv Sylvi Listhaug gjorde det klart at hun kommer til å rendyrke Frp. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

I et såkalt anmodningsvedtak ber Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV regjeringen om ikke å videreføre støtten til HRS i statsbudsjettet for neste år. De tre partiene ber også regjeringen oppheve retten HRS har til å foreslå medlemmer av Utlendingsnemnda (UNE). Høyre kommer ikke til å stemme for, og dermed blir det ikke noe flertall. Partiets medlemmer i justiskomiteen mener spørsmålet om HRS-støtten skal videreføres eller ikke, hører inn under den ordinære budsjettprosessen.

I innstillingen til justiskomiteen kommer det fram at HRS har fått nær 26,2 millioner kroner i statlige overføringer siden 2005. I årets statsbudsjett er støtten på 1,8 millioner. Ikke dårlig for en organisasjon som langt på vei er et familieforetak.

Disse bevilgningene har en interessant historie. Opprinnelig fikk HRS støtte for å være en ressurs på integreringsfeltet. I en rapport fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) i 2016 het det at HRS «de seinere åra har hatt en retorikk som av flere blir ansett som fremmedfiendtlig og muslimfiendtlig». Det bidro til at pengene ble flyttet til en spesialpost på Justisdepartementets budsjett som ingen andre kan søke på.

Siden den gang har retorikken i HRS blitt enda mer skjerpet og forfalt til ytterliggående propaganda. Organisasjonen kan knapt kalles noen ressurs, forståelsen av menneskerettighetene er snever og den yter ikke service av betydning. Statsstøtten har fortsatt fordi Fremskrittspartiet med tydelige maktmidler har holdt sin hånd over HRS. Så har da HRS også drevet utredningsarbeid for Frp.

En statlig utbetaling på 26.2 millioner tyder ikke på at HRS er kneblet eller forfulgt, slik organisasjonens talspersoner gjerne hevder. Dens standpunkter og rett til deltakelse i samfunnsdebatten er beskyttet av ytringsfriheten. Det betyr ikke at HRS også skal ha rett til et særskilt sugerør i statskassa. Tida er overmoden for at dagens ordning med støtte til HRS avvikles.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer