Regjeringens omfattende folkehelsemelding kan fort bli det som fører til den største forskjellsdebatten i Stortinget i år. Meldingen viser blant annet til den store forskjellen i gjennomsnittlig levealder mellom rike og fattige og er generelt svært opptatt av levekår. Overordnet er dette tatt vel imot av de fleste partier under komitebehandlingen i Stortinget, men det er selvsagt forskjeller.
En interessant uenighet ser vi blant annet når det gjelder regjeringens mange forslag til strategi for å få en tobakksfri ungdomsgenerasjon. Det foreslås blant annet forbud mot smakstilsetting i esigaretter og en rekke andre forbud for særlig å hindre at barn utsettes for passiv røyking.
Det betyr for eksempel at det trolig blir innført forbud mot røyking i privatbiler der barn er passasjerer, forbud mot røyking på lekeplasser og idrettsområder. I tillegg vil det bli skjerpede regler for parker og uteserveringer.
SV og Frp har flagget at de ikke vil støtte forslagene som innebærer nye forbud. SVs helsepolitiske talsperson, Marian Hussein, sier til nettstedet Altinget at hun har problemer med å se hvordan forbudene skal håndheves og at tiltakene «beveger seg svært langt inn i privatsfæren». Hun mener holdningsarbeid er veien å gå.
Det er vel talt. Alle, også SV og Frp, ønsker nye tiltak mot tobakksskader, men kriminalisering er ikke riktig veivalg. Det nærmest kuriøse forslaget om forbud mot røyking i bil er et eksempel på det. Har har for det første folkedypet tatt ansvar for lenge siden. For det andre vil det være meningsløst å pålegge politiet denne type oppgaver. Myndighetene er dessuten nødt til å legge mer ansvar på innbyggerne enn det forslagene går ut på.
Tidligere denne uka ble det kjent at Stortinget vil vedta aldersgrense på kjøp av energidrikk og reklameforbud mot usunn mat og drikke rettet mot barn og unge. I drammensdistriktet har de begynt å diskutere om størrelsen på softisen er så stor at det er blitt et samfunnsproblem.
Resultatet av en forbudslovgivning er at vi - helt unødvendig - gjør enda flere nordmenn til lovbrytere. Enda mer sanksjonsmakt kommer dessuten til å bli overført fra politi- og påtalesystemet til et eller annet statlig tilsyn.
Folkehelsemeldingen er opptatt av ytringsfrihet, men ytringsrommet snevres inn ved slike tiltak og vi får altså også en utilbørlig statlig innblanding i privatlivet. Sånn går det når en felles fornuftig innstilling til samfunnsproblemer, går over til å bli en ren, kollektiv snusfornuft. Det er nesten verre enn ufornuft.