DEBATT

Tillitsreform i NAV:

Meningsløse krav

Vi trenger ikke enda flere byråkrater som skal sørge for at mottakerne oppfyller aktivitetsplikt på midlertidige ytelser.

TRUMFER: Lovverket på arbeidsavklaringspenger er allerede tuftet på individuell skjønnsvurdering fra den enkelte NAV-veileder. Samtidig er handlingsrommet i NAV begrenset av fastlegenes vurderinger når det kommer til helseytelsene. Medisinskfaglig kompetanse vil nemlig alltid trumfe veileders vurderinger i enkeltsaker, skriver kronikkforfatterne. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
TRUMFER: Lovverket på arbeidsavklaringspenger er allerede tuftet på individuell skjønnsvurdering fra den enkelte NAV-veileder. Samtidig er handlingsrommet i NAV begrenset av fastlegenes vurderinger når det kommer til helseytelsene. Medisinskfaglig kompetanse vil nemlig alltid trumfe veileders vurderinger i enkeltsaker, skriver kronikkforfatterne. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Tre professorer ved OsloMet, Silje Bringsrud Fekjær, Erik Børve Rasmussen og Lars Inge Terum har undersøkt på hvilken måte de ansatte i NAV følger regelverket knyttet til aktivitetsplikt på arbeidsavklaringspenger. Ikke overraskende fant de ut at ansatte i NAV er like unnvikende og strenge som «folk flest».

Det vil si at halvparten av dem var skeptiske til å legge press på aktivisering av stønadsmottakere, mens den andre halvparten hadde tro på at krav og forventninger ville føre folk med helseproblemer tilbake i arbeid.

Hva sier så dette om rettferdighet og likebehandling i NAV? Sier ikke dette oss at man som stønadsmottaker er prisgitt skjønnsvurderingene til den enkelte NAV-ansatte? Videre kan man lure på hva den lanserte «tillitsreformen» i NAV har tenkt å gjøre med dette?

Den nylig avgåtte arbeids- og sosialministeren, Hadia Tajik, har varslet en styrket bemanning på lokalkontorene. Fagforeningene har stilt seg positive til det, samtidig som det uttrykkes misnøye med rapporteringsveldet i offentlig sektor.

Videre ønsker de å utfordre alt regelverk som stjeler tid fra å levere kvalitetsarbeid ut til befolkningen. Ministeren ga da i oppdrag til NAV å heve tilliten til «bakkemannskapet», som impliserer at økt medbestemmelse vil kunne bidra til å heve kvaliteten på tjenestene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer