DEBATT

Mannsdagen:

Mennene alle glemte

Vi trenger mer kunnskap om hvorfor menn har så dårlig helse, men det er i dag lite forskning som er spesielt rettet mot dem. Det gjelder særlig menn med lav utdanning og dårlig inntekt.

STORE FORSKJELLER: Helseforskjellene mellom menn er store. De store forskjellene mellom menn skaper egne utfordringer for helsetjenestene og vi mangler tilstrekkelig kunnskap om hvordan vi skal håndtere dette, skriver kronikkforfatterne. Foto: Shutterstock
STORE FORSKJELLER: Helseforskjellene mellom menn er store. De store forskjellene mellom menn skaper egne utfordringer for helsetjenestene og vi mangler tilstrekkelig kunnskap om hvordan vi skal håndtere dette, skriver kronikkforfatterne. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mannsdagen 19. november er en merkedag hvor vi bør rette oppmerksomheten mot gutter og menns utfordringer i samfunnet. Menns kanskje største problem er at de har dårlig helse. For eksempel dør de i gjennomsnitt tre år tidligere enn kvinner.

Vi trenger mer kunnskap om hvorfor menn har så dårlig helse, men det er i dag lite forskning som er spesielt rettet mot menn. Sett i et klasseperspektiv er dette spesielt ille. Når menn deltar i forskning, er det i hovedsak middelklassemenn. Menn med lav inntekt eller lav utdanning er sjelden med. Det samme gjelder enslige menn.

Og det er i akkurat blant disse mennene at helseproblemene er størst. Resultatet er at man vet for lite om hvordan man skal hjelpe de mennene som kommer dårligst ut. Nå trenger helsetjenesten og befolkningen et kunnskapsløft.

Helseforskjellene mellom menn er store. De store forskjellene mellom menn skaper egne utfordringer for helsetjenestene og vi mangler tilstrekkelig kunnskap om hvordan vi skal håndtere dette.

Om vi sammenlikner menn som tjener aller mest med menn som tjener aller minst, så finner vi nesten 14 års forskjell i forventet levealder. Fattige menn er altså den gruppen i samfunnet som har lavest forventet levealder. Det er også forskjeller i levealder etter inntekt for kvinner, men de er mindre, og i hver inntektsgruppe har kvinner systematisk høyere forventet levealder enn menn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer