KOMMENTARER

Aleksej Navalnyj

Mer farlig død enn levende

Aleksej Navalnyj er tilbake i Russland som helten Putin ikke kan bekjempe uten å blø politisk. Etter attentatforsøket mot ham er han enda farligere som død enn som levende, skriver Morten Strand.

EN FOR ALLE, ALLE FOR ´EN: Russland demonstrerer for Aleksej Navalnyj. Her fra Omsk i Sibir. Foto: REUTERS / NTB
EN FOR ALLE, ALLE FOR ´EN: Russland demonstrerer for Aleksej Navalnyj. Her fra Omsk i Sibir. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Vladimir Putin og hans regime har dyrket fram sin egen verste fiende. Alle måter å håndtere Russlands ledende opposisjonelle Aleksej Navalnyj på er nå elendige, sett fra regimets side. Satt på spissen; enten så taper Putin ansikt på en måte som gjør at et brutalt diktatur er regimets neste skanse, eller så må de gi Navalny plass, og på sikt risikere å tape makt.

Med andre ord: Enten må Navalny dø, eller råtne i fengsel etter en lang fengselsstraff, eller så vil han få leve i relativ frihet, og fortsette å utfordre makta, slik han så langt har gjort på mesterlig vis. Putin og hans regime, som domineres av sikkerhetsstrukturer uten verken demokratiske reflekser eller hensikter, har satt seg selv i ei kattepine. De har skapt sin egen Nemesis, en seiglivet, hevngjerrig motstander, som utviser stort personlig mot, som aksepterer alle personlige forsakelser, og som ikke gir seg på tørre møkka.

Fra Vladivostok ved stillehavskysten, til St. Petersburg ved Østersjøen, demonstrerte mer enn 100 000 mennesker lørdag. Mer enn 3000 av dem ble arrestert av et aggressivt politi, som åpenbart hadde fått beskjed om å gå hardt fram. Og det er ikke bare Navalnyj som opptrer som en helt i sin kamp mot Putins regime. Mange steder i Sibir var det 30 minusgrader, og i Jakutsk demonstrerte hundrevis av mennesker i minus 50 grader.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer