Den britiske statsministeren, Boris Johnson, har ensidig og uten å snakke med EU vedtatt å utsette «Brexit», men bare for Nord-Irland og ikke for resten av Storbritannia. Følgene av hans avtale med EU har skapt politisk sprengstoff i Nord-Irland. Han gikk nemlig med på å innføre ei tollgrense i Irskesjøen mellom Nord-Irland og resten av kongeriket for å kunne holde grensa mellom Irland og Nord-Irland åpen i tråd med Langfredagsavtalen fra 1998.
Noen britiske selskaper har stanset levering av varer til Nord-Irland på grunn av uvant kontroll og papirarbeid for å få varene fram. Noen hyller i supermarkedene har vært tomme. Det har vært trusler mot og angrep på tollere. Demokratisk Unionistparti (DUP) og Ulster Unionistparti (UUP) har fått støtte fra andre grupper blant de protestantiske tilhengerne av unionen med Storbritannia for å gå til rettslig søksmål. De mener avtalen mellom EU og Storbritannia er grunnlovsstridig. En paraplyorganisasjon hvor de protestantiske halvmilitære gruppene fra den blodige borgerkrigen i Nord-Irland er med, har trukket si støtte til Langfredagsavtalen.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger