KOMMENTARER

«Brexit» er ikke helt ferdig

Mer politisk sprengstoff i Nord-Irland for Boris

Fra først til sist har den irske nøtta vært den vanskeligste å knekke på britenes vei ut av EU, skriver Einar Hagvaag.

GRENSESTRID: Unionistene i Nord-Irland raser mot den nye tollgrensa mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia, som statsminister Boris Johnson har godtatt. Foto: REUTERS / NTB / Clodagh Kilcoyne
GRENSESTRID: Unionistene i Nord-Irland raser mot den nye tollgrensa mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia, som statsminister Boris Johnson har godtatt. Foto: REUTERS / NTB / Clodagh Kilcoyne Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den britiske statsministeren, Boris Johnson, har ensidig og uten å snakke med EU vedtatt å utsette «Brexit», men bare for Nord-Irland og ikke for resten av Storbritannia. Følgene av hans avtale med EU har skapt politisk sprengstoff i Nord-Irland. Han gikk nemlig med på å innføre ei tollgrense i Irskesjøen mellom Nord-Irland og resten av kongeriket for å kunne holde grensa mellom Irland og Nord-Irland åpen i tråd med Langfredagsavtalen fra 1998.

Noen britiske selskaper har stanset levering av varer til Nord-Irland på grunn av uvant kontroll og papirarbeid for å få varene fram. Noen hyller i supermarkedene har vært tomme. Det har vært trusler mot og angrep på tollere. Demokratisk Unionistparti (DUP) og Ulster Unionistparti (UUP) har fått støtte fra andre grupper blant de protestantiske tilhengerne av unionen med Storbritannia for å gå til rettslig søksmål. De mener avtalen mellom EU og Storbritannia er grunnlovsstridig. En paraplyorganisasjon hvor de protestantiske halvmilitære gruppene fra den blodige borgerkrigen i Nord-Irland er med, har trukket si støtte til Langfredagsavtalen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.