DEBATT

Erstatningsordning for voldsutsatte

Mer rettferdig og mer forutsigbar

Regjeringen forslår at det som hovedregel stilles krav om dom for at den voldsutsatte skal få erstatning.

ERSTATNING: - Vi mener det er viktig at det er tydelig hvem som kan få voldsoffererstatning, skriver innsenderen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
ERSTATNING: - Vi mener det er viktig at det er tydelig hvem som kan få voldsoffererstatning, skriver innsenderen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladets leder 8. desember og i et innlegg fra generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening Grete Herlofson 2. desember er man kritisk til forslaget til ny voldserstatningslov.

Det hevdes at forslaget er et tilbakeskritt for voldsutsatte. Men regjeringen foreslår at voldsutsatte tilnærmet automatisk skal få utbetalt erstatning fra staten når retten har dømt noen til å betalte dem erstatning for et volds- eller seksuallovbrudd – noe vi mener er en stor forbedring.

Forslaget innebærer en enklere, mer rettferdig og mer forutsigbar ordning. De aller fleste som har krav på erstatning, vil få det raskt. Samtidig vil det være slik at de som i dag uansett vil få avslag, slipper å vente på å få svar på en søknad som ikke fører fram.

Det hevdes at forslaget til ny voldserstatningslov gjør det så å si umulig, særlig for voldtektsofre, å få erstatning, og at voldsoffererstatning er den eneste formen for anerkjennelse mange voldsofre får.

Regjeringen forslår at det som hovedregel stilles krav om dom for at den voldsutsatte skal få erstatning. Det foreligger i dag dom i de fleste av sakene der det utbetales voldsoffererstatning. Nye tall viser at bare om lag sju prosent av sakene der det gis voldsoffererstatning i dag er saker som er henlagt etter bevisets stilling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer