DEBATT

Beredskap

Mer sårbare enn vi burde

En ny regjering etter 2021 må gjøre mer for å trygge tilgangen på mat i krise.

BERESKAP: Norge er et av de landene som produserer lavest andel av maten som spises. Det gjør oss sårbar når neste krise kommer, skriver innsenderne .Foto: Vegard Grøtt / NTB
BERESKAP: Norge er et av de landene som produserer lavest andel av maten som spises. Det gjør oss sårbar når neste krise kommer, skriver innsenderne .Foto: Vegard Grøtt / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er ikke tilfeldig at det ble lengre kø i kassa på matbutikken akkurat da Norge ble corona-stengt. Når krisen rammer, prioriterer vi mennesker de nære ting først. Familien og de nærmeste vennene, men også de helt grunnleggende tingene vi trenger i hverdagen – som tilgang på mat å spise. Og hva hvis – hva hvis – krisen gjør at tilgangen på mat blir begrenset?

Vi har en trygg og stabil tilgang på sunn og god mat i Norge. På en indeks fra The Economist Intelligence Unit som rangerer 113 land etter matens pris, tilgjengelighet, kvalitet og trygghet, kommer Norge på 5. plass.

Men at vi er i verdenstoppen i hverdagen betyr ikke at det nødvendigvis er slik i en krise. Svært alvorlige kriser kan ramme Norge og verden, og de kan ramme tilgangen på mat.

Norge er et av de landene som produserer lavest andel av maten som spises, innenlands. Med en selvforsyningsgrad på ca. 40 prosent, er vi særlig utsatt for et ustabilt verdensmarked.

Hva hvis en internasjonal avlingssvikt som rammer store andeler av verdens kornprodusenter samtidig? Eller en atomulykke i et av våre naboland som treffer både avlinger og dyr på beite i både Norge og andre land. Eller en dyre- eller fiskesykdom som fører til masseslakt av dyr eller fisk som egentlig skulle vært mat for folk. Alle disse krisene er mulige scenarioer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer