DEBATT

Bjørnar Moxnes

Mer tillit til ham nå enn før

Hvor mange av medienes journalister og kommentatorer er selv tyver? Har noen av dem tatt trikken uten å betale?, spør artikkelforfatteren.

STJAL: Rødt-leder Bjørnar Moxnes er i hardt vær etter at han med forsett tok et par Hugo Boss-solbriller på Gardermoen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STJAL: Rødt-leder Bjørnar Moxnes er i hardt vær etter at han med forsett tok et par Hugo Boss-solbriller på Gardermoen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi kristenkonservative blir gjerne forstått som samfunnets fremste moralister, men nå ser også mediene til å ville bli en del av klubben.

Moxnes har tatt noe som ikke er hans. Det er galt, men vel så mye er det bare dumt. Det flaueste er likevel at det var et par Hugo Boss-solbriller til 1199 kroner han tok. Det kler lite en partileder for den lavtlønte arbeiderklassen.

Med min inntekt hadde jeg i alle fall ikke tatt meg råd til slike solbriller.

Det hadde kanskje ikke Moxnes heller. For det er misvisende når Lars Nehru Sand på nrk.no og Synnøve Vereide Trampe i Dagsavisen skriver at Moxnes har «millionlønn». I realiteten betaler han 30 prosent av lønna til Rødt som partiskatt. Kanskje var det derfor fristelsen ble for stor når han ser ganske kul ut i solbriller.

Eller kanskje var det bare antikapitalisten som syntes eierne av taxfree har hentet ut nok milliarder fra oss vanlige lønnsmottakere. Jeg tenker i alle fall det er verre om det var en høyrepolitiker som gjorde det samme. Eller om Moxnes som fellesskapsløsningenes fremste talsmann snøt på skatten.

Jeg synes uansett ikke det er så interessant hvorfor Moxnes tok brillene. Heller ikke hendelsesforløpet, som norske medier de siste dagene har gravd fram i detalj, under overskrifter som «Breaking news» i Dagbladet, og med ekstra direkte nyhetssendinger på NRK.

Mer interessant er medienes blikk.

Det er deres oppgave å kritisk belyse maktpersoners framferd. Men jeg savner at det gjøres med nødvendig ydmykhet og identifikasjon med eget liv. For hvor mange av medienes journalister og kommentatorer er selv tyver? Har noen av dem tatt trikken uten å betale? Har noen unnlatt å føre opp all inntekt på skatten? Og har noen begått langt verre tyveri enn av et par solbriller, så som å frata en annen persons gode navn og rykte ved sladder eller uthengning, enten på privaten eller i avisspaltene?

TEOLOG: Endre Stene. Foto: Privat
TEOLOG: Endre Stene. Foto: Privat Vis mer

«Men problemet er ikke er tyveriet i seg selv, men at han har endret forklaring underveis», sies det. Sant nok, Moxnes' bortforklaringer har ikke vært pene. Samtidig, hvem av oss hadde maktet å være helt transparente dersom dumskapen vår ble brettet åpent ut for hele nasjonen? Jeg opplever mediene utviser lite medmenneskelig romslighet med en person som bare har driti seg ut.

Jeg står forholdsvis langt fra Moxnes politisk og kommer neppe noensinne til å stemme på Rødt, men jeg tror Moxnes etter denne personlige skandalen er et mer ydmykt og integrert menneske.

Jeg har mer tillit til ham nå enn før.

Slik tenker jeg også om mange av de politikere som har måttet gå etter mediekjør. Jeg har vanskelig for å forstå hvorfor politikere som har tatt et feilsteg som oftest må gå fra sine taburetter. Er vi tjent med en forståelse av politikere som glattpolerte mennesker som aldri gjør feil? Ja, jo mer makt en person har, jo høyere krav må det stilles til etisk riktig framferd. Samtidig er politikere helt vanlige mennesker med sine tilbøyeligheter og svakheter. Som alle oss andre trenger også disse stadig korreksjon, erkjennelse, og en ny start når de trør feil.

I Bibelen står fortalt en vakker hendelse om nettopp dette: Tidlig en morgen kommer en flokk menn dragende på en kvinne som er tatt på fersken i å ha hatt samleie med en mann hun ikke var gift med. (Mannen brydde de seg visst ikke om å ferske). De religiøse lederne visste at Jesus var tålmodig med de som hadde gjort noe galt, og minner ham nå om at deres lov påbyr at hun skal steines til døde. Hva vil du nå gjøre, Jesus? Han svarer: «Den av dere som er uten synd, han skal kaste den første steinen.» Da de hørte det, gikk de bort en etter en, de eldste først. Til slutt var alle gått, han ble alene med kvinnen, og sier: «Heller ikke jeg fordømmer deg. Gå bort, og synd ikke mer fra nå av!» (Johannes` evangelium 8:1-11).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer