DEBATT

Olympiske Leker:

Mesterskap i tvangsflytting

Globale toppmøter og arrangement, som OL, er blitt drivkraft bak tvangsutkastelser og rasering av boligområder.

MOTSTAND. Fordelingsretorikken i IOCs «Olympic Agenda 2020» omsettes ikke i praksis. Nå organiserer motkreftene seg, skriver innsenderen. Bilde fra protester ved stadion under åpningssermonien i Tokyo 23. juli. Foto: Naoki Ogura / Reuters / NTB
MOTSTAND. Fordelingsretorikken i IOCs «Olympic Agenda 2020» omsettes ikke i praksis. Nå organiserer motkreftene seg, skriver innsenderen. Bilde fra protester ved stadion under åpningssermonien i Tokyo 23. juli. Foto: Naoki Ogura / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I 1964 ble Kohei Jinno og kona Yamno tvangsflyttet. Japans «Nasjonalstadion» skulle bygges for de XVIII Olympiske leker (OL). «Et bidrag til nasjonens triumf» het det offisielt. Landet hadde reist seg etter en ødeleggende verdenskrig. Femti år senere, i 2013, flyttes familien igjen. «Nasjonalstadionet» skal utvides for et nytt OL. Nå får de ikke velge hvor de vil slå seg ned. Og kompensasjonen fra myndighetene er 1/6 av reelle utgifter.

OL i Japan var ment som et «recovery game» etter at jordskjelv, tsunami og kjernefysisk nedsmelting de siste årene har rammet hardt. Det motsatte har skjedd: byggekraner og -materialer er flyttet fra katastrofeområdene til idrettsanleggene i Tokyo.

En rapport fra «Centre on Housing Rights and Evictions» (2008) anslår at globalt fra 1998 og utover, er 2 millioner tvangsflyttet for å gi plass til OL. FNs bosettingsprogram angir samme tall for 2008–2020.

For globalsamfunnet blir et viktig spørsmål hvorfor Den internasjonale olympiske komité (IOC) gang på gang godkjenner utviklingsplaner som ødelegger bomiljøer og levekår? Ett svar er at IOC opererer innen en nyliberal verden. Det dominerende tenkesettet er «spis alt du kan – privatiser fortjeneste og sosialiser tap».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer