Mette-Marits trenings program

Det er ikke bare smilemusklene som må trimmes før bryllupet

JANUAR ER MÅNEDEN da alle bestemmer seg for å begynne å trene. For Mette-Marit, denne kvinnen av folket, er grevinnearmer og ridebukselår det minste problemet. I månedene fram mot bryllupet skal hun trenes opp til å representere kongehuset.

Mette-Marit, heretter kalt M-M, fikk en forsmak på hva hun har i vente allerede da hun og Haakon erklærte sin forlovelse. I timevis måtte hun sitte stille og smile, stå og vinke. M-M satt og satt, og smilte og smilte, til skuldrene ramlet ned over brystet og haka segnet om på kragebeinet. Hun gjorde det på pressekonferansen, på Nobelkonserten og i julegudstjenesten. Hun satt og satt, til korsryggen krummet seg mot stolryggen. Det gjorde ikke saken bedre at hun stadig lente seg til siden, for å søke støtte hos kronprinsen.

Jeg kan ikke noe for det: Kiropraktoren i meg skjelver av engstelse. Kontinuerlig sitting er tross alt den viktigste årsaken til at folk her i landet klapper sammen. Muskel- og skjelettlidelser er den vanligste uførediagnosen. Vi andre kan med andre ord legge oss rett ned hvis det blir for ille. M-M kan ikke det. Hun er fanget. Hun er Askepott.

DET ER INGEN TVIL om at skoen passer. M-M likner som kjent på en prikk på kongebarna. I de nye klærne likner hun til og med på Sonja. Men det spørs om ikke de grundige undersøkelsene av hennes fortid har gått på bekostning av noe vesentlig: Har M-M fysikk til å tåle belastningen ved å være kongelig? Burde hoffets utsendte ha gjort som de russiske ballettmestrene og reist land og strand rundt for å finne det mest velegnede emnet? I ballerinatilfellet: Bare jenter med mulighet for 180 graders rotasjon i hofteleddet slipper gjennom nåløyet. Eller som svømmetrenerne i det gamle DDR ville sagt det: Kan den som har svømmehud mellom tærne vennligst rekke hånda i været?

Kongelig representasjon stiller helt spesielle krav til kondisjon og styrke. Bare spør Märtha. Hun valgte å bli fysioterapeut. Var det tilfeldig? Neppe.

HAAKON har løst problemet på sin egen måte. Han skrur av og på. Når du treffer ham på gata, går han med lutende skuldre og framskutt hode. Men når han representerer kongehuset, retter han ryggen. Han løfter haka så godt han kan. Som det heter på idrettsspråket: Man blir god til det man trener på. Haakon har hatt hele livet til å øve seg på. For M-M starter treningen nå. Om vi holdt oss til idretten, kunne vi gjennomført en arbeidskravsanalyse for den kommende kronprinsessen. Arbeidet som kongelig stiller ikke bare krav til styrke og utholdenhet for sitte-, stå- og smilemusklene, men også til neiegymnastikk, vinketeknikk, taktikk og koordinasjonsevne. Som tidligere servitør, butikkansatt og mannekeng er M-M vant til å smile, gå og stå mye. Det er sittingen som vil bli det største problemet. Hun har ingen tid å miste, hvis hun vil komme i form til bryllupet.

LA OSS SI at jeg ble engasjert som M-Ms personlige trener, populært kalt PT. Mandag starter M-M og PT med styrketrening av rygg, mage og de kongelige sitteknutene. Vi trener knebøy og kniks i hoff-hoftene. I tillegg kommer skulderpress, brystpress og stram-opp-øvelser for de slappe holdningsmusklene mellom skulderbladene. Tirsdag er det svømming, etterfulgt av grundig tøying av pectoralis rojal, den majestetiske brystmuskelen. Finpuss av vinketeknikken skjer både i og utenfor svømmehallen. Onsdag varmer M-M opp på romaskin, mens PT forbereder en ny, knallhard stram-opp-time for holdningsmusklene. Vi avslutter med skadeforebyggende trening av snorklippemusklene i underarmene og hendene. Torsdag løper M-M og PT på tredemølle. Fredag formiddag gjør M-M akkurat som på mandag, med PTs velsignelse. Om kvelden tar hun en tur ut på dansegulvet iført pulsklokke, mens PT godsnakker med livvaktene. Lørdag går M-M riktignok på kafé uten PT. Men søndag drar hun på tur. Med PT. Haakon kan sikkert passe Marius så lenge.

SOM DEN PERSONLIGE treneren til M-M kan jeg garantere at det norske folk vil få se en helt ny prinsesse innen sommeren er omme. Jeg lover: Trapeziusen og rhomboideusen hennes kommer ikke til å være til å kjenne igjen. For den nye M-M vil ikke den evinnelige kongelige sittingen lenger være noe problem. Den nye M-M kommer aldri mer til å la skuldrene falle framover. PT ville ikke tillate det. Jeg håper M-M og jeg kan fortsette å trene etter bryllupet. Nå som kronprinsparet får økt sin apanasje, burde framtidsutsiktene mine være ganske gode.