KOMMENTARER

Ny sentralbanksjef

Middag uten Ida

Hva ville Gro gjort? I hvert fall ikke som sønnen og kompisene hans.

GROS GUTTER: Jonas Gahr Støre burde ha lyttet til rådet fra Gro Harlem Brundtland. Hun advarte ham om å være forsiktig med hvem han omgikk. Her feires både Gro og Jens Stoltenberg i Folkets Hus. Foto: Terje Pedersen / NTB
GROS GUTTER: Jonas Gahr Støre burde ha lyttet til rådet fra Gro Harlem Brundtland. Hun advarte ham om å være forsiktig med hvem han omgikk. Her feires både Gro og Jens Stoltenberg i Folkets Hus. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den dagen noen fikk ideen om at Jens Stoltenberg skulle bli ny sentralbanksjef, hadde i praksis Ida Wolden Bache ingen sjanse. Ingen vet nøyaktig når ideen oppsto, men så seint som i august i fjor hadde visesentralbanksjefen ingen konkurrenter. Det skrev norske aviser, og det skrev internasjonal finanspresse. Av omtalen skulle vi tro at Bache var en ukjent supernova som Norge knapt hadde sett maken til på sitt felt. Hun blir beskrevet som «unik», «ingen over, ingen ved siden av». Det eneste som kan holdes mot henne er at hun også blir omtalt som «ekstremt vennlig», mens det Norges Bank trenger er noen som kan holde folk i ørene.

Det siste visste derimot få på det tidspunktet, at den neste sentralbanksjefens viktigste oppgave var å holde Nicolai Tangen i ørene og dessuten gjerne ha erfaring fra en større forsvarsallianse og ha vært statsminister under en finanskrise.

Statsminister Jonas Gahr Støre mener det ikke har vært dialog mellom ham og NATO-sjef Jens Stoltenberg angående den ledige jobben som sentralbanksjef. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Fjermeros Vis mer

Det vi vet nå er at Jens Stoltenbergs kandidatur lenge før høsten 2021 hadde vært diskutert i private fora. Visstnok skal Stoltenberg selv ha luftet muligheten allerede året etter at han gikk av som statsminister, ifølge mannen som trengs å holdes i ørene, sjefen for Statens Pensjonsfond Utland (NBIM), Nicolai Tangen. Han bedyrer at det var grunnen til at han tenkte tanken opptil flere ganger sist vår. Ja, ikke bare tenkte han det, han snakket også med Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg selv om ideen. Hva med Jens?

Det skjedde i middagsselskap hjemme hos Gro Harlem Brundtlands sønn, Knut. Vi vet ikke om noen holdt Tangen i ørene under taffelet, men Tangen hadde deres ører. Det er forresten nedlatende å omtale Knut som sønn av Gro. Ifølge det han selv har fortalt Erik Aasheim, forfatter av en biografi om Jonas Gahr Støre, mener Knut Brundtland at han har en sentral rolle som Støres bestevenn («nesten som brødre») og er den som har hatt regien på mye av Støres politiske karriere. Det var han som foreslo at Jens Stoltenberg skulle bruke Støre som stabssjef, og det var han som mente han burde bli helseminister. Brundtland inviterer jevnlig vennene Jens og Jonas på middag, hvor viktige avgjørelser blir tatt, ifølge biografien.

KOMMENTATOR: Marie Simonsener kommentator i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KOMMENTATOR: Marie Simonsener kommentator i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Knut Brundtland er ikke folkevalgt, og de fleste ville knapt visst hvem han var hadde det ikke vært for mora hans. Han er en tidligere forretningsadvokat og nå investor, som synes å se seg selv som en playmaker, en som fører folk sammen og lar ting skje mellom finans og politikk. Det er jo fristende når du har nære venner i toppen av politikken, men det er ikke særlig originalt. At en håndfull menn møtes på bakrommet og samsnakker, har foregått i uminnelige tider.

Gro tok et oppgjør med denne ukulturen i Ap, hvor «noen har snakket sammen» var et begrep. Selv ble hun utnevnt av en håndfull menn i et bøttekott, så hun visste hva snakkingen kunne føre til. Hun advarte sin protesjé, Jonas Gahr Støre, om å være forsiktig med hvem han omgikk, fordi det kunne brukes mot ham, og rådet ham til full åpenhet. Hun burde ha advart mer konkret mot Knut. Ikke bare om å ta imot råd om økonomiske disposisjoner, men også politiske råd. Gros gutter verken lyttet eller forsto, og nå er denne arrogansen det som kan stå i veien for deres mann; fordi de framstår som en privilegert klubb som i tiår har oppført seg som om de kan styre demokratiske prosesser, fordele posisjoner og skryte av det. At Støre lot som han ikke visste om Stoltenbergs ambisjoner og så måtte innrømme at han gjorde det, forteller at åpenhet ikke er blant klubbreglene.

Ida Wolden Bache var selvsagt ikke invitert til middag på Bygdøy. Mektige kvinner er fortsatt sjelden å se i slike fora, tross at de etter hvert er bredt representert utenfor. Løsningen er ikke at kvinner også trekker inn på bakrommene, men at menn kommer ut av dem i stedet for å videreføre tradisjonen generasjoner av privilegerte menn har nytt godt av før dem. Nei, så artig å møte selveste oljefondssjefen i klubben i går, og han sa til meg at du burde søke sentralbanksjefjobben. Tenk det, Hedda!

En del tyder på at løpet var kjørt før det startet. Og hvorfor ikke? spørres det. Jens Stoltenberg er helt «unik», «ingen over, ingen ved siden av». Han har klart seg veldig bra som NATO-sjef uten å kunne særlig mye om forsvarspolitikk, så han lærer fort og ville utvilsomt fikse jobben.

Men både Jens og Jonas burde ha lyttet mer på mora til Knut.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer