DEBATT

Olje- og gassnæringen

«Milliardgaven» er en del av omstillingen

De unge kan tape stort dersom feilslått politikk fjerner muligheter og inntekter fra oljenæringen.

SIKRE KOMPETANSEN: Ved å berge leverandørindustrien har vi muligheter til å utvikle morgendagens løsninger, samtidig som arbeidsplasser og kompetanse sikres gjennom en akutt krise, skriver Ellen Bakken. Foto: Privat
SIKRE KOMPETANSEN: Ved å berge leverandørindustrien har vi muligheter til å utvikle morgendagens løsninger, samtidig som arbeidsplasser og kompetanse sikres gjennom en akutt krise, skriver Ellen Bakken. Foto: Privat Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 3. november uttrykker Hulda Holtvedt en sterk bekymring for farlige klimaendringer og hvordan flom, skred og sviktende avlinger vil true både arbeidsplasser og offentlige budsjetter. Jeg deler Grønn Ungdoms bekymring, men jeg er helt uenig i at å sette en sluttdato for norsk oljenæring er løsningen.

Norge har kommet seg godt gjennom krisene vi har hatt de siste årene, og det er flere grunner til dette. Den norske modellen med partssamarbeid og tillit, gjør at Norge er godt rustet, både mot akutte økonomiske kriser som måtte oppstå og til å finne langsiktige og bærekraftige løsninger. Og med et stort oljefond og – selv i år – nesten 100 milliarder kroner i inntekter fra oljenæringen har vi også muskler som skal til for å passe på vårt samfunn.

Det kommer vi til å trenge i framtida. For det er ikke tvil, klimautfordringene er en av de største utfordringene vi vil stå i, i dette århundret.

Partene innen olje- og gassektoren har derfor gått sammen om å utarbeide ambisiøse mål for hvordan næringen skal redusere sine klimagassutslipp til nær null i 2050. Dette vil være et massivt bidrag til at Norge skal kunne nå sine klimamål, men tiltakene er også viktige for å få redusert globale utslipp.

Leverandørindustrien i Norge har en helt sentral rolle for at ambisjonene skal kunne nås. Det er her vi finner kompetansen som trengs for å utvikle morgendagens løsninger og bygge opp ny industri innenfor for eksempel havvind, karbonfangst- og lagring og grønn skipsfart. For de neste femti årene på norsk sokkel blir annerledes enn de foregående femti. Vi vil fortsatt drive med olje- og gassutvinning med lave utslipp, men samtidig skal vi bygge opp mer fornybar energiproduksjon i Norge.

Da koronakrisen traff oss i vår, var det derfor et sentralt mål for partene innen olje- og gassektoren å sikre et rammeverk som berger leverandørindustrien gjennom den akutte koronakrisen.

De midlertidige endringene i skatteregimet på norsk sokkel, som Holtvedt kaller «milliardgaver til oljeindustrien», er en del av den omstillingen Holtvedt etterlyser. Ved å berge leverandørindustrien har vi muligheter til å utvikle morgendagens løsninger, samtidig som arbeidsplasser og kompetanse sikres gjennom en akutt krise.

Både Holtvedt og jeg er bekymret for en krasjlanding i økonomien som vil gjøre titusenvis av mennesker arbeidsløse på kort tid. Men med en sluttdato i nær framtid for olje- og gassproduksjon på norsk sokkel, er det nettopp dette som vil skje. Samtidig er det høyst usikkert at en slik politikk vil redusere globale klimagassutslipp.

En omforent klimapolitikk som partene i arbeidslivet selv står bak, vil derimot ha langt større sjans til å lykkes.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer