KOMMENTARER

Statsbudsjett

Minister for vanskelige tider

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tar et grep ingen har gjort før ham. Det kan vise seg å være veldig klokt.

PROFESSOR VEDUM? Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) holder foredrag om den økonomiske situasjonen og hvilket bakteppe den danner for arbeidet regjeringen skal gjøre i budsjettkonferansen neste uke. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
PROFESSOR VEDUM? Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) holder foredrag om den økonomiske situasjonen og hvilket bakteppe den danner for arbeidet regjeringen skal gjøre i budsjettkonferansen neste uke. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er trolig første gang i norsk historie at en finansminister trommer sammen pressen til en times langt foredrag om hvor vondt og vanskelig det blir å lage statsbudsjett for neste år.

Nyvinningen kalles for «august-foredraget» og Trygve Slagsvold Vedum var årets første, største og eneste attraksjon. Han så nesten ut som han hadde invitert seg selv til å holde en slags gjesteforelesning i samfunnsøkonomi på en videregående skole.

Foredraget var ikke nødvendigvis så interessant av faglige grunner. Dette er Vedum som driver med forventningsavklaring – et av politikkens viktigste verktøy. Det handler om at Vedum må klare å senke forventningene til hva som kommer i statsbudsjettet så mye at han unngår å skuffe velgerne enda mer enn han allerede har gjort. Det blir vanskelig, for det er den komplett motsatte øvelsen av det Vedum brukte valgkampen på i fjor.

Han var likevel grundig, pedagogisk og brukte eksempler fra det virkelige liv: om hvordan arbeidsplassen til snekker Andersen rammes hardt når prisene på materialer går opp, og folk må betale så høye renter på boliglånet at de ikke har råd til å bygge den garasjen de hadde planlagt. Dette var et slags forsøk på å oppdra pressen og velgerne i en grunnleggende forståelse av hvordan økonomien fungerer.

Vedum har selvsagt helt rett i det han peker på: Nå er det tid for moderasjon, ikke mer oljepengebruk.

Hele poenget med Vedums foredrag var å få folk til å forstå at han legger fram et budsjett han egentlig ikke har så lyst til å legge fram. Det enkleste han kunne gjøre nå, sa han, var å bare øke oljepengebruken og kaste penger etter problemene. Baksiden av den medaljen er at det er som å løpe veldig raskt over fjellryggen på Besseggen, for å bruke Vedums egen metafor: Da står man i fare for å snuble og ramle utenfor.

Forventningene til at Vedum skal bruke penger er absolutt til stede. Mye takket være Vedum selv. Han er selv ansvarlig for å ha løftet forventningene i taket før stortingsvalget i fjor høst. Nå tillater ikke den økonomiske situasjonen ham å innfri. Det vil være hans største akilleshæl gjennom denne stortingsperioden.

Selv om han tar på seg den fineste og mest troverdige finansministerdressen han har, er problemet likevel så grunnleggende at velgerne ikke lenger har helt troen på ham. Fordelen er likevel at vi har fått en finansminister som er ferdig med å spøke bort problemene. Han ser ut til å mene alvor med å ta ned presset i norsk økonomi. Det kan være en langsiktig investering i en ny profil for Senterparti-lederen.

Vedum har utviklet seg litt som en Pokémon i løpet av det siste året. Det hammet han viste i dag er i hvert fall en solid oppgradering fra den Vedum vi så tidligere i vår – som en finansminister med begge føttene plantet midt i løse lufta. Den store forskjellen nå sammenliknet med tidligere, er at Vedum svarer mye bedre på hva vi kan forvente oss framover. Det er en mer ærlig og mindre flåsete Vedum vi så i dag.

Bakteppet for Vedums nye rolle er den dalende oppslutningen for regjeringen, og at folk for alvor merker konsekvensene på egen lommebok:

  • Strømprisene i Sør-Norge har mangedoblet seg om du sammenlikner med normalåra
  • Inflasjonen er opp med 7 prosent det siste året
  • Matvareprisene har steget med 10 prosent på et år
  • Dieselprisene har steget med over 50 prosent sammenliknet med sommeren i fjor.
  • Styringsrenten fra Norges Bank har på kort tid hoppet fra 0 til 1,75 prosent. Det gir en ekstraregning på tusenvis av kroner i året.

Det gjør at Vedum møter på to problemer samtidig. Den ene kan kalles en kravstor middelklasse, og den andre folk som faktisk trenger hjelp til å klare seg gjennom en mer krevende økonomisk hverdag.

Den kravstore middelklassen er de som må droppe restaurantbesøk, kutte ned på forbruket, men er sure for det.

De som faktisk trenger hjelp er de som sitter hjemme og fryser, må kutte ned på helt nødvendig forbruk, og som opplever økt fattigdom.

Når Vedum nå varsler at det blir tøffere tider, bør det være et budskap som retter seg mot dem som har økonomien til å klare seg. De som trenger hjelp må fortsatt få det.

Det eneste konkrete løftet vi har fått fra Vedum er at oljepengebruken skal ned. Hvor mye ned eller hva som skal kuttes vet vi ikke. Fra sin budsjettpartner SV har han fått en rekke gode forslag som foreløpig har møtt en kald skulder. Å skrote de svært rause skattelettene oljebransjen fikk under pandemien kan være et godt sted å starte. Det samme kan det være å sette en rekke motorveiprosjekter på pause.

I utgangspunktet passer Vedums budskap godt med SVs prioriteringer i budsjettforhandlingene. De vil handle om å øke skattene for dem med størst formuer og inntekt, og å ta ned tempoet i byggingen av oljeplattformer og motorveier.

Det er nok en sjanse for at «august-konferansen» selger dårlig og at andre regjeringer ikke gjør det til en tradisjon. Likevel var det et smart grep av finansministeren.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer