Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Minnet om Montand

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Ti år etter sin død er Yves Montand mer aktuell enn noensinne, i bokform, i minneprogrammer på TV og i ukebladene. Det ble stille etter Montand. Han, som nektet å velge mellom musichallscenen og lerretet, uttalte seg om alt mulig. Han var middelhavsmann til fingerspissene, en stor guttunge som aldri klarte å sette ned farten. En Monsieur.

  • «Tida går. Minnet består» står det på hans og Simone Signorets grav på Phre Lachaise-kirkegården i Paris.

Minnene om Montand er mange, fra mer enn 60 filmer og utallige opptredener. Noen er ubehagelige. Aurore Drossarts kamp for å få kjennelse for at han var hennes far, gikk så langt at hans lik måtte graves opp for en DNA-test. Men nei, han var ikke hennes far.

Montand er et sterkt personlig minne. Jeg fikk møte legenden da filmen «Jean de Florette» kom i 1986. Simone Signoret var død noen måneder før. Montand viste rundt i leiligheten på Place Dauphine, kommenterte minnene om sin livsledsagerske i tretti år og tilbød meg å flytte inn. Det tok noen sekunder før jeg skjønte at det bare var et argument. Montand hadde en enestående utstråling. Å oppleve ham var som buldrende musikk og spennende teater på en gang.

  • Montands far, Giovanni Livi, var italiensk kommunist, jaget av fascistene, og kom til Marseille med to år gamle Ivo i 1923.

11 år gammel måtte Ivo jobbe på fabrikk. 23 år gammel søkte han lykken som sanger i Paris. 50 år seinere sto Montand på scenen i Metropolitan i New York, på toppen av en lang internasjonal karriere. Farget av møtet med sterke kvinner: Edith Piaf, som bidro til å oppdage og lansere ham, Signoret og Marilyn Monroe, som han hadde et kort og hektisk forhold til.

  • Montand var også sterkt politisk engasjert.

Han motsto sin egen legende og unnslapp de fleste klisjeer. Han kom seg alltid på beina igjen og sang ut hvis noe ikke gikk.

Hva er det igjen av Yves Montand i dag?

Utallige filmer, blant annet «Tilståelsen», «Z», og «Milliardæren». Men platene selger ikke så godt, ei heller en luksuriøs minnebok. Og feiringen av tiårsdagen var mindre storslagen enn for Georges Brassens nylig.

  • Montands stemme er nå taus.

Den hadde høyst sannsynlig tordnet mot bombingen i Afghanistan. Det han alltid bekjempet med størst glød, var alle former for urettferdighet.

[email protected]

Hele Norges coronakart