DEBATT

Dyreplageri:

Mishandler dyr for moro skyld

Vold mot dyr er dessverre ikke uvanlig i Norge. Ofte blir slike handlinger også filmet og delt i sosiale medier til underholdning for andre.

SAMMENHENG: Det er godt kjent at det finnes en sammenheng mellom vold mot dyr og vold mot mennesker, skriver innsenderen. Her er synet som møtte Lena Nyström, en due - halshogd og etterlatt. Foto: Lena Nyström
SAMMENHENG: Det er godt kjent at det finnes en sammenheng mellom vold mot dyr og vold mot mennesker, skriver innsenderen. Her er synet som møtte Lena Nyström, en due - halshogd og etterlatt. Foto: Lena Nyström Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Annette Bjørndalen Søreide
Annette Bjørndalen Søreide Vis mer

I Dagbladet kunne vi 16. september lese at det er funnet flere halshogde duer rundt omkring i Oslo. Skadene kan tyde på at det har blitt utført av mennesker. Dyrebeskyttelsen Norge får ofte henvendelser om ville dyr som ikke får være i fred, spesielt i hekketiden.

REIN FOTBALL: Anette Hay Eidesen fikk se reinsdyr spille fotball i hagen hennes 13. august 2021. Video: Privat / Anette Hay Eidesen. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Vold mot dyr er dessverre ikke uvanlig i Norge. Stadig vekk hører vi om dyr som utsettes for grov vold, blant annet katter, duer og måker. Ofte blir slike handlinger også filmet og delt i sosiale medier til underholdning for andre. Slik oppførsel viser manglende respekt for levende individer og er en direkte trussel mot både dyr og mennesker.

Det har vært svært mange voldssaker som vedrører ville dyr hittil i år. Duene som har blitt funnet på ulike steder i Oslo den siste tiden, har alle vært hodeløse og uten andre åpenbare skader utført av dyr.

Fellesnevneren for slike voldssaker som dette er at de sjelden blir etterforsket av politiet. Norge har en svært god dyrevelferdslov, men påtalemyndighetene må i større grad benytte seg av denne.

Oppklaringsprosenten i dyrevelferssaker er svært liten, og i de få sakene som faktisk kommer så langt som til en rettssak, er det påfallende lave straffeutmålinger.

Det er godt kjent at det finnes en sammenheng mellom vold mot dyr og vold mot mennesker. Dette betyr at i husholdninger der dyrene mishandles, vil mennesker stå i faresonen og der mennesker mishandles, vil dyrene stå i faresonen.

I saker hvor ville dyr eller andres dyr er offer, kan det finnes en historikk med voldsbruk i husholdningen til voldsutøveren.

En voldshandling, uavhengig av om den rammer dyr eller mennesker, må tas på største alvor. Handlingen til ungdommen som sparker hunden eller klipper halen av katten, kan ikke bortforklares som ungdomsstreker.

Risikoen for at et annet dyr, en fremtidig partner eller barn også blir kjent med mishandlingens verden, gjør at vi som samfunn må gripe inn. Vi må alle være den brysomme «nabokjerringa» som melder ifra når vi mener noe er galt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer