Miss Jubileum

De var ikke så tanketomme når det kom til stykket, de gamle missene!

  • I år feirer Miss World-konkurransen 50 år.

50-åringer flest er høyst oppegående og har mange gode år foran seg. 50-åringer som ikke har fulgt med i tida, og som henger igjen i 50-tallet verdi- og holdningsmessig, vil ikke trives godt i det nye årtusenet. De som har bevart kvinnesynet fra 1951, for eksempel, vil slite voldsomt med å argumentere for datidas kvinnesyn i 2001.

  • At kvinner gjorde karriere, hadde egen økonomi, jobbet utenfor hjemmet og med andre ting enn omsorg, var uhørt.

I 1951 var det mer forståelig at unge jenter, med en drøm om at livet hadde mer å by på enn kjøkkenbenk og barnefødsler, grep sjansene som måtte by seg. Selv om det innebar at de måtte gjøre fornedrende ting, som å la middelaldrende menn, med ikke bare gode hensikter, bedømme hvordan de tok seg ut i badedrakt. På det grunnlaget går det an å forstå, selv om man ikke aksepterer, at det var grobunn for missekåringer. I det minste i 1951.

  • Så kom 70-tallet.

Den smellvakre fotballspilleren George Best hadde nedlagt fire regjerende Miss World. Vi fikk feministbevegelsen og en ny bevisstgjøring av kvinner. Det ble åpenbart for de fleste at kvinners verdi ikke lå i hvordan de tok seg ut i badedrakt. Åpenbart for alle andre enn missearrangørene. De gjorde millionfortjeneste, i både pund og dollar. Den som har en slik inntjening, vil ikke slakte kua fordi andre ikke liker kuas vesen. Eller melk.

  • I fjor høst døde «Mr. World», Eric Morley.

Hans enke, Julia, har tatt over roret. Hun har friske anslag og forteller at hun har til hensikt å fornye konkurransen. Hun sier at hun som kvinne har sett det unaturlig at jentene skal dreie seg rundt og rundt på scenen. - Og jeg liker heller ikke at de har på seg badedrakter. Jeg synes det er helt forferdelig å se pikene stå der nesten uten klær og bli spurt av mannen i smoking «Hva har du fått til frokost?». Jeg vil ikke at en rekke badedrakter skal vandre rundt på scenen. Det er gammeldags, har hun sagt. Bravo, Julia! Mannen din snur seg sikkert i graven, men det ligger flere lik i missekonkurransens kjølvann. Miss World fra 1961, Rosemarie Frankland, begikk selvmord i januar, og det fins flere tragedier. En tidligere miss, Ann Sidney, sier hun ikke ville stilt opp dersom hun var 19 år i dag. - Jeg har forandret meg, kvinnene har forandret seg. Alt er annerledes, og forandring er bra.

  • De var ikke så tanketomme når det kom til stykket, disse gamle missene!

Og når selv arrangøren innser at dette er gammeldags og fornedrende, da har vel protesterende aktivister nådd fram helt til topps?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.