Barnemishandling

Mistanke er ikke tilstrekkelig

Grunnløse bekymringsmeldinger skaper et overforbruk av barnevernstjenester, som kan bidra til at det brukes mindre ressurser på de mest utsatte og sårbare barna.

- Dette tyder med andre ord på at ansiktet til Christoffer faktisk har endret en del, skriver kronikkforfatterne. Foto: privat
- Dette tyder med andre ord på at ansiktet til Christoffer faktisk har endret en del, skriver kronikkforfatterne. Foto: privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I et innlegg i Dagbladet skriver Ada Sofie Austegard, generalsekretær i Stine Sofies Stiftelse, om Christoffer Gjerstad Kihle som var «Ansiktet som burde endret alt». Dette er en dypt tragisk historie om en åtteåring som i 2005 ble mishandlet til døde uten at skolen, helsevesenet, politiet eller andre offentlige instanser reagerte før det var for seint.

NRK har nylig i podkasten «Hele historien» gjengitt Christoffer-saken, og vi sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål. Hvorfor var det ingen som reagerte og varslet barnevernet? Guttens lærer uttalte i retten at hun trodde Christoffer ble mishandlet. Ergo hadde hun meldeplikt, men hun fulgte den ikke.

I podkasten refereres det til skolens rektor som uttaler følgende: «I dag, med nye klare regler om meldeplikten, er det nesten ingenting som skal til før vi sender bekymringsmeldinger». Dette tyder med andre ord på at ansiktet til Christoffer faktisk har endret en del. Og antall meldinger til barnevernet har i en tiårs periode fra 2008 økt med 56 prosent. Den formidable økningen kan være en følge av at Christoffer-saken har skapt en utbredt – og legitim – frykt for at slike alvorlige saker ikke oppdages.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer