KOMMENTARER

Abort:

Mistenkelig stille

Kanskje kan Erna Solberg finne et kompromiss rundt abortloven.

HESTEHANDLER: Det kan synes som et umulig kompromiss. Men slike hestehandler er Erna Solbergs spesialitet, selve grunnen til at hun har vært statsminister i snart åtte år. Foto: Torstein Bøe / NTB
HESTEHANDLER: Det kan synes som et umulig kompromiss. Men slike hestehandler er Erna Solbergs spesialitet, selve grunnen til at hun har vært statsminister i snart åtte år. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Abortdebatten splitter nå de fleste partier – men ikke KrF og Venstre. Internt er medlemmene stort sett enige om retningen. De to partiene står på motsatt front i debatten. Men de vil ikke snakke om det.

Det lille regjeringspartiene har sagt og ikke sagt om abort de siste ukene, får meg til å lure på om Erna Solberg har en plan.

Noen av de sterkeste forsvarene jeg har sett for abortloven kom som flammende innlegg på Høyres landsmøte i 2013 – fordi Erna Solberg ville gå til valg på å endre lovens paragraf 2C. Hun tapte kampen internt, men ga seg ikke.

De mange omkampene og angrepene på abortloven fra regjeringen i åra etterpå bevisstgjorde og samlet norske kvinner - til kamp for selvbestemmelse. Nå står kampen om liberalisering.

Så snart Frp gikk i opposisjon vedtok Stortinget en historisk liberalisering av bioteknologiloven. Norske gravide skal framover få mer og bedre informasjon tidlig i svangerskapet, det kan halvere antall seinaborter.

I år går både SV, Rødt, MDG, Venstre og Arbeiderpartiet til valg på å liberalisere abortloven. De vil fjerne abortnemndene og flytte grensa for selvbestemt abort til uke 18 - Rødt og SV vil la kvinner få siste ord helt fram til abortlovens grense. Disse programpunktene er stort sett kjempet fram gjennom endringsforslag og med stor intern debatt i partiene. Senterpartiet skal på sitt landsmøte i juni ta stilling til en dissens som vil utvide retten til selvbestemt abort fram til uke 18.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer