KOMMENTARER

Abort:

Mistenkelig stille

Kanskje kan Erna Solberg finne et kompromiss rundt abortloven.

HESTEHANDLER: Det kan synes som et umulig kompromiss. Men slike hestehandler er Erna Solbergs spesialitet, selve grunnen til at hun har vært statsminister i snart åtte år. Foto: Torstein Bøe / NTB
HESTEHANDLER: Det kan synes som et umulig kompromiss. Men slike hestehandler er Erna Solbergs spesialitet, selve grunnen til at hun har vært statsminister i snart åtte år. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Abortdebatten splitter nå de fleste partier – men ikke KrF og Venstre. Internt er medlemmene stort sett enige om retningen. De to partiene står på motsatt front i debatten. Men de vil ikke snakke om det.

Det lille regjeringspartiene har sagt og ikke sagt om abort de siste ukene, får meg til å lure på om Erna Solberg har en plan.

Noen av de sterkeste forsvarene jeg har sett for abortloven kom som flammende innlegg på Høyres landsmøte i 2013 – fordi Erna Solberg ville gå til valg på å endre lovens paragraf 2C. Hun tapte kampen internt, men ga seg ikke.

De mange omkampene og angrepene på abortloven fra regjeringen i åra etterpå bevisstgjorde og samlet norske kvinner - til kamp for selvbestemmelse. Nå står kampen om liberalisering.

Så snart Frp gikk i opposisjon vedtok Stortinget en historisk liberalisering av bioteknologiloven. Norske gravide skal framover få mer og bedre informasjon tidlig i svangerskapet, det kan halvere antall seinaborter.

I år går både SV, Rødt, MDG, Venstre og Arbeiderpartiet til valg på å liberalisere abortloven. De vil fjerne abortnemndene og flytte grensa for selvbestemt abort til uke 18 - Rødt og SV vil la kvinner få siste ord helt fram til abortlovens grense. Disse programpunktene er stort sett kjempet fram gjennom endringsforslag og med stor intern debatt i partiene. Senterpartiet skal på sitt landsmøte i juni ta stilling til en dissens som vil utvide retten til selvbestemt abort fram til uke 18.

Ap-leder Jonas Gahr Støre hadde så store problemer med å forklare hva landsmøtet vedtok at han etterpå fikk offentlig refs fra sine egne. SV-leder Audun Lysbakken ventet flere dager med å uttale seg om SV-landsmøtets vedtak, fordi partiet måtte utrede internt hva de egentlig hadde vedtatt. Begge partiene var tydelig delt over vedtakene.

Det mest påfallende med debatten de siste ukene er likevel ikke de interne uenighetene i de nevnte partiene. Det er hvordan de to regjeringspartiene Venstre og KrF overhodet ikke vil snakke om hva de mener.

Internt i Venstre er det full enighet om å liberalisere abortloven, og landsmøtet vedtok programpunktet uten dissens. KrF-landsmøtet vedtok uten uro at de vil gi fosteret «menneskeverd» og innskrenke retten til fri abort. Disse to partiene har de aller tydeligste abortstandpunktene. Men de vil ikke si det høyt.

Venstre hadde landsmøte samme helg som SV, og siden har det vært abortdebatt i alle flater. Venstre har takket nei hver dag. De har ikke stilt i Debatten, ikke i Dagsnytt Atten og du skal i det hele tatt følge godt med for i det hele tatt å ha fått med deg hva Venstre vil gjøre.

KrF har stilt i alle flater og fått et oppsving på meningsmålingene. Men de har konsekvent underslått sitt eget standpunkt og valgt å framstå som abortlovens fremste forsvarer. Det er så frekt at man kan være fristet til å bruke sterkere ord, om partiet som gjennom lovforslag i hver eneste stortingsperiode gjør det de kan for å innskrenke retten til selvbestemt abort.

Begge partiene velger altså å ikke snakke om sitt eget partiprogram offentlig, til tross for deres vedtatte politikk appellerer sterkt til hver sine kjernevelgere. De er mistenkelig stille.

I forrige uke åpnet statsminister Erna Solberg så for å diskutere abortnemndene. I årets programforslag vil Høyre bevare abortloven, med innstrammingen regjeringen fra to år tilbake. Men Solberg innrømmer at systemet med abortnemnder «ikke er perfekt». Høyre-lederen mener lovens trinnvise inndeling er god, men sa forrige mandag til TV2 at «Er det andre måter å gjøre det på, så kanskje det kan være en diskusjon å ta».

En slik diskusjon er vanskelig, og vil likne på den de har hatt internt i Arbeiderpartiet og internt i SV de siste ukene. Deres landsmøtevedtak innebærer utvidet rett til selvbestemmelse, men ikke alle delegatene er enige i at det nødvendigvis betyr at det ikke finnes noen annen gradering etter hvor langt man har kommet i svangerskapet. Alle er enige om at kvinner må få tilbud om god rådgivning.

Her er det kanskje en spire til kompromiss. Det må i så fall innebære både utvidelse av grensa for selvbestemmelse og en form for rådgivning. Motstanden mot å gjøre slik rådgivning obligatorisk vekker motstand, fordi det likner historiske forslag fra abortmotstandere om abort før uke 12. Men begjæringer om abort skal uansett gå via en lege, og kvinner får oftest god oppfølging av lege også i dag. Det er én avgjørende forskjell mellom rådgivning og nemnd: Hvor beslutningsmyndigheten ligger. Kvinnens egen situasjonsforståelse skal uansett veie tyngst fram til uke 18, og nesten ingen får avslag. Om kvinnen selv får siste ord, vil det være en historisk liberalisering.

Det kan synes som et umulig kompromiss. Men slike hestehandler er Erna Solbergs spesialitet, selve grunnen til at hun har vært statsminister i snart åtte år. De fire samarbeidspartiene står ofte på motsatt front i verdispørsmål. Solberg har delt vanskelige politiske områder opp i små biter, for så å gi de ulike partiene hver sine blanke seire. For eksempel fikk Frp gjennomslag for innstramminger i asylpolitikken, for at KrF og Venstre kunne juble over at en gruppe asylbarn fikk prøve sin sak på nytt.

En slik måte å styre på er så retnings- og prinsippløs at Erna Solberg er blitt anklaget for å ha en ryggrad av lyseblå gelé. Men å manøvrere så sprikende staur i snart åtte år er også en imponerende styrkeøvelse.

Kanskje kan Solberg prøve på noe liknende nå. Klarer hun dette, er hun god.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer