DEBATT

Patentering av vaksiner

Misvisende om vaksiner

Legemiddeldirektør Karita Bekkemellems narrativ om at et patentunntak vil føre til kaos og falske vaksiner er ikke riktig.

REDDE LIV: Det er prekært at Norge – som leder TRIPS-rådet i WTO – støtter forslaget om et patentunntak slik at teknologioverføring og produksjon av billige kopivaksiner kan settes i gang, skriver innnsenderen. Foto: Nelson Almeida / AFP / NTB
REDDE LIV: Det er prekært at Norge – som leder TRIPS-rådet i WTO – støtter forslaget om et patentunntak slik at teknologioverføring og produksjon av billige kopivaksiner kan settes i gang, skriver innnsenderen. Foto: Nelson Almeida / AFP / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Karita Bekkemellem fra Legemiddelindustrien (11 mai) bygger et narrativ om at kopimedisin er farlig, fordi det øker risikoen for falsk medisin som ikke er kontrollert av myndighetene.

Det hun ikke forteller er at falsk medisin og kopimedisin er to vidt forskjellige ting, og at et midlertidig patentunntak under Covid-19-pandemien ikke vil øke produksjonen av falske vaksiner.

Enten Bekkemellem sin sammenblanding av disse to er bevisst eller ikke, bidrar det til å svekke tilliten til kopivaksine under pandemien. Det er beklagelig siden kopivaksiner vil være helt essensielle for å øke tilgangen på vaksine både i Norge og i resten av verden.

Kopimedisin er helt essensielt for tilgang på medisin og offentlig helse da prisen for kopimedisiner kan ofte reduseres med mellom 40–60 prosent fra merkenavn-medisinen. Det er grunnen til at store internasjonale organisasjoner som Leger Uten Grenser, UNITAID, UNICEF, Global Fund og PEPFAR støtter bruken av, og selv er avhengig av, kopimedisiner for å tilby medisin og legehjelp verden over.

Falske medisiner, på den andre siden, er produkter som med vilje er laget for å etterlikne en medisin, men som ikke har noen medisinsk virkning, eller i verste fall har en feil medisinsk virkning. Dette er produkter som ikke har tillatelse for salg i markedet. Falske medisiner lages av både kopimedisin og merkenavn-medisin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer