DEBATT

Energipriser:

Monsterkablene har skylda

Faktum er at vi siden tidlig 90-tall har hatt et godt fungerende strømmarked. Dette markedet kom totalt i ubalanse etter åpningen av monsterkablene til to av Europas største kraftmarkeder.

NEGATIVE KONSEKVENSER: De enorme strømprisene kan ikke veltes over på norske forbrukere og næringsliv, det vil få langsiktige, negative konsekvenser som vi ikke er tjent med, skriver kronikkforfatteren. Her fra Skarg kraftstasjon i Bykle. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
NEGATIVE KONSEKVENSER: De enorme strømprisene kan ikke veltes over på norske forbrukere og næringsliv, det vil få langsiktige, negative konsekvenser som vi ikke er tjent med, skriver kronikkforfatteren. Her fra Skarg kraftstasjon i Bykle. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dagbladets Geir Ramnefjell forsøker å lage en vittig kommentar om årets viktigste debatt, energikrisen i Norge og Europa.

Han lykkes dårlig, og gjentar i tillegg myter som at det er krigen i Ukraina som er skyld i de rekordhøye strømprisene, da både gasspriser og strømpriser var rekordhøye før Putins blodtørstige og meningsløse angrep på Ukraina.

UTTØRKET: Disse bildene viser uttørkede vannmagasiner i Hjartdal kommune. Ordfører Bengt Halvard Odden er bekymret. Vis mer

Faktum er at vi siden tidlig 90-tall har hatt et svært godt fungerende strømmarked. Dette markedet kom totalt i ubalanse etter åpningen av monsterkablene til to av Europas største kraftmarkeder, med Europas mest mislykkede energipolitikk; Tyskland og Storbritannia.

Den massive overføringskapasiteten til kontinentet som kom med North Sea Link og Nordlink-kablene påvirker norske energipriser og kraftsituasjon meget negativt. Ap, Sp og SV startet arbeidet med kablene, med en visjon om at Norge skulle være Europas «grønne batteri».

Basert på anbefalinger og råd fra fagmiljøer så tok Solberg regjeringen med Frp, prosjektet videre. Noe som med dagens øyne ser ut som en feil, basert på feilaktige premisser. Forutsetningene for disse kablene er endret, og vi er ikke lengre tjent med dagens avtaler eller reguleringen av utveksling for overføring mot England og Tyskland.

Partiene som har mest ansvar for utvekslingsavtalene med nevnte land, Ap, Sp og Høyre støtter oss likevel ikke i våre forslag om å røre avtalene nå.

Både Ap, Sp og Høyre virker å synes at det er helt greit å overlate det norske kraftmarkedet til EUs, eller mer presist tysk og britisk energipolitikks forgodtbefinnende. Når vi i tillegg ser at de samme miljøene som påsto at kraftprisene ikke ville øke med mer enn noen få øre med kablene benekter at direktekablene til Tyskland og England har hatt noen påvirkning på prisene i Norge, så må dette påpekes.

Frp har endret politikk hva gjelder kraftkabler og for tett tilknytning til et Europa som fører en dysfunksjonell energipolitikk, og en tydeliggjøring av uenighetene partiene imellom er noe vi skylder velgerne, og alt annet enn «sirkus».

Fremskrittspartiet fremmet for øvrig forslag om både begrensninger av strømeksport ved lav fyllingsgrad, og økt «strømstøtte» allerede i fjor høst, da vi så hvordan framtidsutsiktene var. Forslagene fikk ingen stemmer fra verken regjeringen eller Høyre.

For øvrig bør vi revurdere bruken av nyordet «strømstøtte». Det er det norske folk som er de reelle eierne av norsk kraftproduksjon. Tidligere forvaltet man ressursene godt, og hadde ren, grønn kraft, som ga både vanlige folk og verdiskapende industri stabil og rimelig strøm.

Når norske velgere og norsk industri plutselig befinner seg i en helt annen og mer dramatisk situasjon, takket være politiske vedtak, skulle det bare mangle at ikke dette korrigeres, og ikke minst kompenseres fram til situasjonen normaliseres.

De enorme strømprisene kan ikke veltes over på norske forbrukere og næringsliv, det vil få langsiktige, negative konsekvenser som vi ikke er tjent med.

Energilobbyen har tutet oss ørene fulle om at «vi» blir rikere på grunn av rekordhøye strømpriser. Da må vi ta dem på ordet, og faktisk sørge for at «vi», det vil si norske innbyggere – de reelle eierne av kraften, faktisk blir rikere, gjennom å utbetale det utbyttet vi har krav på. Det er akkurat det vi foreslår med en strømpris på maks 50 øre, hvor staten dekker alt over den terskelen.

Med tanke på at historisk strømpris de siste ti år har vært 30 øre, så er en pris på 50 øre fremdeles 60 prosent høyere enn normalt, og både statlige og offentlige kraftselskaper vil fremdeles tjene gode penger. Samtidig vil husholdninger og næringsliv klarer å holde hodet over vannet fram til situasjonen normaliseres.

Sirkuset, Ramnefjell, det finner du hos de som fortsatt skal elektrifisere sokkelen og fortsette eksporten for fullt, samtidig som de påstår at det er til det beste for landet og norske strømkunder!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer