DEBATT

Vaksinepatenter:

Moralsk kollaps

Å tro at vi i framtida vil kunne verne oss mot nye mutanter ved å fortsette som før, er som å tro på julenissen.

EGOSENTRISK: Omikron understreker at vi står overfor et globalt problem som ikke kan løses på nasjonalt egosentrisk nivå med legemiddelindustrien som premissleverandør. De verste «antivaxxerne» er dessverre en liten knippe høyinntektsland som står i veien for en adekvat global vaksinasjonsrespons, skriver kronikkforfatterne. Her fra en demonstrasjon i London tidligere i år. Foto: Aaron Chown / Pa Photos
EGOSENTRISK: Omikron understreker at vi står overfor et globalt problem som ikke kan løses på nasjonalt egosentrisk nivå med legemiddelindustrien som premissleverandør. De verste «antivaxxerne» er dessverre en liten knippe høyinntektsland som står i veien for en adekvat global vaksinasjonsrespons, skriver kronikkforfatterne. Her fra en demonstrasjon i London tidligere i år. Foto: Aaron Chown / Pa Photos Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Etter massivt press har Norge nylig gått med på en midlertidig opphevelse av vaksinepatenter. I motsetning til Solberg-regjeringen anerkjenner man nå at patenter står i veien for bekjempelse av pandemien.

Standpunktet kom i forkant av WTOs ministermøte i Sveits 30. november som skulle handle om patentunntak og pandemihåndtering. Ironisk nok ble møtet avlyst på grunn av frykt for omikron. To uker etter har nye og inngripende tiltak igjen blitt innført, med store konsekvenser for millioner av mennesker, økonomien og samfunn generelt.

Omikron understreker at vi står overfor et globalt problem som ikke kan løses på nasjonalt egosentrisk nivå med legemiddelindustrien som premissleverandør. De verste «antivaxxerne» er dessverre en liten knippe høyinntektsland som står i veien for en adekvat global vaksinasjonsrespons.

I forkant av ministermøtet i Sveits, var Norge fortsatt et av få høyinntektsland som blokkerte for det opprinnelige patentfritaksforslaget fra Sør-Afrika og India. Norges nye standpunkt endrer i praksis lite og er svært begrenset. Det trenerer forslaget fra Sør-Afrika og India og sørger for at forhandlingene fortsatt vil bevege seg i sneglefart.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer