DEBATT

Vaksinepatenter:

Moralsk kollaps

Å tro at vi i framtida vil kunne verne oss mot nye mutanter ved å fortsette som før, er som å tro på julenissen.

EGOSENTRISK: Omikron understreker at vi står overfor et globalt problem som ikke kan løses på nasjonalt egosentrisk nivå med legemiddelindustrien som premissleverandør. De verste «antivaxxerne» er dessverre en liten knippe høyinntektsland som står i veien for en adekvat global vaksinasjonsrespons, skriver kronikkforfatterne. Her fra en demonstrasjon i London tidligere i år. Foto: Aaron Chown / Pa Photos
EGOSENTRISK: Omikron understreker at vi står overfor et globalt problem som ikke kan løses på nasjonalt egosentrisk nivå med legemiddelindustrien som premissleverandør. De verste «antivaxxerne» er dessverre en liten knippe høyinntektsland som står i veien for en adekvat global vaksinasjonsrespons, skriver kronikkforfatterne. Her fra en demonstrasjon i London tidligere i år. Foto: Aaron Chown / Pa Photos Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Etter massivt press har Norge nylig gått med på en midlertidig opphevelse av vaksinepatenter. I motsetning til Solberg-regjeringen anerkjenner man nå at patenter står i veien for bekjempelse av pandemien.

USIKKERT: Espen Rostrup Nakstad om forventninger til coronasituasjonen i 2022. Vis mer

Standpunktet kom i forkant av WTOs ministermøte i Sveits 30. november som skulle handle om patentunntak og pandemihåndtering. Ironisk nok ble møtet avlyst på grunn av frykt for omikron. To uker etter har nye og inngripende tiltak igjen blitt innført, med store konsekvenser for millioner av mennesker, økonomien og samfunn generelt.

Omikron understreker at vi står overfor et globalt problem som ikke kan løses på nasjonalt egosentrisk nivå med legemiddelindustrien som premissleverandør. De verste «antivaxxerne» er dessverre en liten knippe høyinntektsland som står i veien for en adekvat global vaksinasjonsrespons.

I forkant av ministermøtet i Sveits, var Norge fortsatt et av få høyinntektsland som blokkerte for det opprinnelige patentfritaksforslaget fra Sør-Afrika og India. Norges nye standpunkt endrer i praksis lite og er svært begrenset. Det trenerer forslaget fra Sør-Afrika og India og sørger for at forhandlingene fortsatt vil bevege seg i sneglefart.

Verden trenger ikke nye forslag, men handling. Det ligger allerede et forslag på bordet som flertallet av WTOs medlemsland støtter. Det gir et godt rammeverk for framtidig pandemihåndtering, noe dagens rammeverk og Norges nye standpunkt åpenbart ikke gjør.

Fordeling, produksjonsfiasko og moralsk kollaps. Det har til nå blitt produsert over 9 milliarder vaksiner. Når året er omme er vi oppe i 12 milliarder globalt. Det er nok til å vaksinere hele verden. Likevel er bare 7 prosent av mennesker i lavinntektsland fullvaksinert. Den globale skjevfordelingen er rystende. Vi snakker en moralsk kollaps av historiske dimensjoner.

Høyinntektsland har støvsugd markedet for vaksiner og lansert løfter om vaksinefordeling de ikke har vært i nærheten av å innfri. I sommer var det ifølge WHO og Norsk Folkehjelp over 50 bedrifter som sto klare til å produsere vaksiner. En ny kartlegging av Leger Uten Grenser viser at 100 produsenter globalt innfrir tekniske krav og kvalitetsstandarder for produksjon av mRNA vaksiner.

Det er femten måneder siden Sør-Afrika og India kom med sitt forlag om unntak fra patentreglene. Det er femten måneder med unødvendig forsinkelse, lidelse og død. Forslaget kunne ha sikret adekvat global vaksineproduksjon og eliminert behovet for hamstring.

Manglende vaksinedekning er og blir den største generatoren for nye og farligere virusvarianter. Det har ikke manglet på advarsler. Foreløpig tyder rapporter på at omikron er mer smittsomt, men kanskje gir et mildere sykdomsforløp. Har vi flaks vil viruset kunne gi mindre sykdom og større grad av immunitet. Det vet vi ikke sikkert enda. Motsatt viser omikron med all tydelighet svakhetene ved dagens system.

Europa er igjen i ferd med å stenge ned. Vi er inne i en juletid med dystre scenarioer, smitterekord og restriksjoner. Å tro at vi i framtida vil kunne verne oss mot nye mutanter ved å fortsette som før, er som å tro på julenissen.

En mer smittsom og dødelig variant, vil ha katastrofale følger i framtida. I sommer var det ifølge WHO og Norsk Folkehjelp over 50 bedrifter som sto klare til å produsere vaksiner. En ny kartlegging fra Leger Uten Grenser viser at 100 produsenter globalt innfrir tekniske krav og kvalitetsstandarder for produksjon av mRNA vaksiner.

Norge, Storbritannia, Sveits og Tyskland er gjenstående prominente høyinntektsland som vekter hensyn til legemiddelselskapene tyngre enn menneskerettigheter og menneskeliv. Maksimering av egennytte og grådighet har gått på bekostning av solidaritet og fellesskap. Det har hindret økt global vaksineproduksjon, kampen mot covid og etablering av et effektivt system for framtidig pandemihåndtering.

Samtidig har vi undergravd vår egen sikkerhet, økonomi og frihet. Omikron er resultatet av en politikk som nå skader oss selv. Vi håper den nye regjeringen tar vare på sitt ansvar bedre enn den forrige. Vi trenger ikke å være en del av en antivaksinasjons-koalisjon.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer