KOMMENTARER

Inspirert av Breivik

Mørke på høylys dag

Giftige konspirasjoner setter Amerika i brann. De serveres på TV hver dag.

KRITISERES: Joe Biden har kritisert både politikere og mediefolk som Tucker Carlson for å spre farlige konspirasjonsteorier etter massedrap i Buffalo sist uke, hvor en høyreradikal hvit mann drepte ti afro-amerikanere. FOTO: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
KRITISERES: Joe Biden har kritisert både politikere og mediefolk som Tucker Carlson for å spre farlige konspirasjonsteorier etter massedrap i Buffalo sist uke, hvor en høyreradikal hvit mann drepte ti afro-amerikanere. FOTO: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Den siste uka har Norge vært i amerikanske nyheter og ikke på en god måte. En 18 år gammel hvit mann i Amerika kjedet seg under pandemien, ble radikalisert på nettet og bestemte seg i forrige uke for å kjøre over 30 mil for å drepe så mange svarte mennesker han kunne i Buffalo i delstaten New York. Payton Gendron rakk å drepe ti mennesker og skade enda flere før han ble arrestert. Da han støtte på en hvit innbygger som ba for sitt liv, sa han unnskyld og gikk videre. Han var inspirert av Anders Behring Breivik og Brenton Tarrants massedrap og deres fascistiske manifest om trusselen mot det hvite patriarkatet.

Han hadde lest om det på nettet, chattet med likesinnete og fulgte bruksanvisningen. For to år siden var han angivelig en relativt normal tenåring.

OVERRASKER: Joe Bidens pressesekretær, Jen Psaki, overrasket journalistene da hun svarte på om USA kjenner til Russlands planer på «seiersdagen» 9. mai. Video: Reuters/Youtube. Reporter: Håvard T-L Knutsen Vis mer

På skremmende kort tid ble han besatt av den dypt rasistiske «replacement»-teorien, en amerikansk versjon av Eurabia-konspirasjonen, ideen om at muslimer skal overta Europa ut i fra en fordekt plan. I USA skal hvite fordrives av brune, av innvandrere og jøder. Alltid jødene. Frykten er blandet med troen på at hvite etterkommere av europeere har en gudegitt plass på toppen av det amerikanske hierarkiet. USA er i bunn og grunn et «hvitt» land, slik de ser det.

Høyreekstremisten er ikke alene; hele en av tre amerikanere tror på «replacement»-teorien, og over 50 prosent av republikanerne er overbevist om at den har noe for seg.

Da nazistene marsjerte i gatene i Charlotteville i 2018, bærende på fakler og slagvåpen, ropte de taktfast: «You will not replace us!». Trump nektet å fordømme de voldelige nazistene og sa: «Det var bra folk på begge sider.» I fire år var USA ledet av en mann som hadde utilslørt sympati med hvit nasjonalisme, og etterfølgerne hans har tatt det farlige budskapet flere skritt videre. Det hevdes at demokratene ønsker å gi amnesti til illegale innvandrere for å få flere stemmer.

Etter Buffalo begynte Joe Biden å snakke høyt om denne konspirasjonsteorien som ledet til massedrap. Han knyttet den direkte til MAGA-bevegelsen, forkortelsen for «Make America Great Again», som Trumps følgere kalles. Han advarte mot å la politikere og mediefolk gi legitimitet til en konspirasjon som sa at noen står over andre; «dette er ikke hvem vi er. Vi er bedre enn det. For God’s sake, we are the United States of America!»

Men det ser dessverre ut til at det er akkurat det USA er nå; overveldet av høyreradikale og anti-demokratiske krefter som dyrker hvit nasjonalisme. De er langt fra flertallet, men de styrer domstoler, debatten og det republikanske partiet. De herjer i de mest sette TV-showene, og den ytterliggående Fox News-demagogen, Tucker Carlson, er deres yppersteprest.

The New York Times har kartlagt hvordan Carlson kveld etter kveld i lengre tid har tutet seerne fulle av hatefulle historier, ofte rent oppspinn, om hvordan hvite blir diskriminert til fordel for innvandrere og afro-amerikanere. Han snakker ustoppelig om replacement. Særlig hvite heterofile menn er utrydningstruet. Forleden oppfordret han menn til å sole ballene sine for å øke sædkvaliteten. Er han selv radikalisert, eller er det bare et kynisk spill om seertall? Mange tror det siste ut i fra det man vet om hvordan showet er bygget opp og Murdoch-imperiets historie, men Tucker Carlson er selv i ferd med å innta en lederrolle i MAGA-bevegelsen. Han er synligere enn Trump, og noen vil si mektigere.

Det er kanskje grunn til å spørre hvorfor amerikanerne trekker den norske tragedien inn i nok en masseskyting som handler om rasemotsetninger, som om 22. juli har bidratt til en eskalering av rasemotivert vold i USA de seinere åra. Utviklingen er til de grader hjemmeavlet.

Nå er de redde, amerikanere som har skrytt av at de er etterkommere av briter, irer, tyskere og skandinaver. De har styrt landet i over 200 år. Vi vil ha flere innvandrere fra Norway, sa Trump rett ut, ikke fra «shithole countries». Landene han siktet til er ikke ulike de norske politikere snakker om i innvandringsdebatten: ikke-vestlige, muslimske land.

Dermed har det giftige budskapet til to massemordere blitt referanser på den radikale høyresiden i USA. Breivik og Tarrant blir trukket fram i dekningen, fordi Buffalo-terroristen selv siterte dem, og det igjen viser hvordan unge menn blir radikalisert på nettet. Men det er ikke lenger bare i det mørke hjørnet av nettet budskapet serveres. Det skjer i fullt flomlys og fra TV-skjermen. Joe Bidens velmente appell til sine landsmenns bedre instinkter, virket nesten som fra en annen tid. Den druknet raskt i indignerte protester. Ingen kunne da noe for at en forvirret ung mann tok dem på blodig alvor.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer