KOMMENTARER

Moskémillionene Norge ikke kan håndtere

Dagbladet avslører det som snart kan være ulovlig pengestøtte fra Midtøsten til norske moskeer. Det er bare ett problem: Loven som skal håndtere sakene, er foreløpig ubrukelig.

REGNSKAPENE AVSLØRER: Dagbladet har funnet flere ukjente overføringer fra aktører i land uten trosfrihet i Midtøsten. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan blir det norske samfunnet påvirket av støtten som islamske trossamfunn får fra utlandet? Frykt for radikalisering, terror og dårlig integrering er helt legitime grunner til at Norge og andre land stiller seg dette spørsmål. Drapet på læreren i Frankrike som viste Muhammed-karikaturer til elevene i klassen i forbindelse med undervisning om ytringsfrihet, har igjen satt temaet øverst på dagsorden. Pengesporet er sentralt i avsløringen som Dagbladet publiserte denne helga. I serien «Midtøsten-pengene» viser vi hvordan penger fra flere land i området har blitt kanalisert til flere norske moskeer.

Våre journalister har fått innsyn i regnskapene til alle norske moskeer de siste ti årene. Det er i overkant av 200 muslimske trossamfunn i Norge, og våre undersøkelser viser at 16 har fått og 5 har forsøkt å få pengestøtte fra utlandet. Praksisen kan bli forbudt når den nye tros- og livssynsloven trer i kraft ved nyttår. Men som denne serien viser, er det vanskelig å utforme lovverket på en måte som gjør at forbudet treffer presist.

For hva hvis pengene for eksempel kommer via en stiftelse i Sverige?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer