DEBATT

Acer

Moxnes bløffer om Acer og industrien

Den sjølråderetten Moxnes mener vi trenger, den har vi allerede.

TROVERDIGHET?: Man kan spørre seg hvem som har størst troverdighet til å snakke på vegne av industrien i Norge. Norsk Industri og Energi Norge som representerer over 3000 bedrifter, eller Moxnes med sin anti-EØS-agenda, spør Stein Lier-Hansen og Knut Kroepelien.
TROVERDIGHET?: Man kan spørre seg hvem som har størst troverdighet til å snakke på vegne av industrien i Norge. Norsk Industri og Energi Norge som representerer over 3000 bedrifter, eller Moxnes med sin anti-EØS-agenda, spør Stein Lier-Hansen og Knut Kroepelien. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Bjørnar Moxnes påstår i Dagbladet 20. april at Norsk Industri og Energi Norge tar feil når vi sier at den kraftforedlende industrien er best tjent med at Norge deltar i det europeiske energisamarbeidet, inkludert Acer.

Man kan spørre seg hvem som har størst troverdighet til å snakke på vegne av industrien i Norge. Norsk Industri og Energi Norge som representerer over 3000 bedrifter og nærmere 150.000 arbeidsplasser over hele landet? Eller Moxnes som i årevis har (mis)brukt Acer-saken til å fremme sin anti-EØS-agenda?

Moxnes hevder at Norge kan bli tvunget til å bygge nye kraftkabler til Europa, og at Acer-samarbeidet kan gi oss økte strømpriser og mindre kontroll over norsk kraftproduksjon. Alt dette er feil. Det er tydelig tilbakevist av både forskere ved Fridtjof Nansens Institutt (FNI), av jussprofessor Henrik Bjørnebye ved Universitetet i Oslo og av pressens egne faktasjekkere i Faktisk.no.

FNI skriver blant annet følgende: «Utbygging av nye utenlandskabler er fortsatt underlagt norsk politisk kontroll … Slike beslutninger tas av NVE, OED og regjeringen, og er dermed trygt underlagt politisk styring … Acer har ikke myndighet til å bestemme over hvorvidt en utenlandskabel skal få konsesjon eller ei.»

Professor Bjørnebye skriver i sin utredning at «EU-lovgivningen ikke truer norsk suverenitet i spørsmål om nasjonal ressursforvaltning, som offentlig eierskap til vannressursene, konsesjoner for vind- eller vannkraft eller bygging av utenlandskabler».

Den sjølråderetten Moxnes mener vi trenger, den har vi allerede. Norsk industri trenger i tillegg forutsigbarhet og trygg tilgang på kraft uavhengig av vær og vind. Kraftutveksling og energisamarbeid, og en norsk plass ved bordet i Acer, bidrar til dette.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer