DEBATT

Bemanningsbransjen:

Moxnes tar feil

Om Rødt skulle få gjennomslag for å forby innleie, vil svært mange miste jobben og bygningsprosjekter vil stoppe opp.

HAN VET: Bjørnar Moxnes (bildet) vet, men hopper bukk over at bransjen siden 2013 har fulgt likebehandlingsprinsippet skriver innsenderen. Foto: Marit Hommedal / NTB
HAN VET: Bjørnar Moxnes (bildet) vet, men hopper bukk over at bransjen siden 2013 har fulgt likebehandlingsprinsippet skriver innsenderen. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Even Hagelien
Even Hagelien Vis mer

Bjørnar Moxnes (Rødt) har en kronikk i Dagbladet (26.08) spekket med feil om bemanningsbransjen.

Moxnes vet, men hopper bukk over at bransjen siden 2013 har fulgt likebehandlingsprinsippet. Dette gir utleid personell samme rett til lønn og arbeidsvilkår som de ville hatt om de var ansatt i innleiebedriften. Det store flertall av bemanningsbedrifter i Norge passer derfor ikke inn i det vrengebilde som Moxnes tegner av bransjen.

Statistikk viser at bemanningsbransjen siden 2005 har stått for mindre enn 2 prosent av årsverkene i Norge. Utviklingen i bransjen har vært proporsjonal med det totale arbeidsmarkedet. Andel innleie er høyere i bygg enn andre steder. For noen år siden ble andelen anslått til å være ca. 7 prosent på landsbasis. Etter lovendringer i 2019 og før corona, falt markedet innen bygg med 25 prosent. I de siste to åra har over 4000 årsverk forsvunnet.

Ansatte i bemanningsbransjen er ikke løsarbeidere. De samme regler gjelder for ansatte der som i andre bransjer. Hovedregel er fast ansettelse i forutsigbar stillingsprosent - ofte på 80-100 prosent.

Norge mangler fagarbeidere. Inntil flere tar fagutdannelse er innleie viktig. Alternativet er utenlandske underentreprenører.

Innleie skal ikke fortrenge faste ansatte direkte i bedrift. Regelen er at innleie kan skje ved midlertidig behov. Ved innleie ut over dette, må man ha tariffavtale med en av de store forbundene og inngå lokal avtale med klubben. Dette er aktuelt når det mangler kvalifisert arbeidskraft. Innleie er da i alles interesse. Dette er typisk innen bygg og på verftene.

Å tro at den knapphetsressursen som utenlandske fagarbeidere utgjør i norsk arbeidsliv fortsatt er tilgjengelig om man nedlegger bemanningsbransjen er en misforståelse. Det er ikke bare i Norge man har mangel på fagarbeidere.

VÆRFENOMEN: I Kina slår lynet ned i en og samme stolpe 11 ganger rett etter hverandre. Video: Newsflare Vis mer

Om Rødt skulle få gjennomslag for å forby innleie, vil svært mange miste jobben og bygningsprosjekter vil stoppe opp. Dette håper jeg ikke at andre partier vil være med på.

Vi må alle kjempe for et seriøst arbeidsliv, men dette gjøres ikke ved å forby seriøse bedrifter.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer