KOMMENTARER

Trump på twitter

Musk må trygle

Donald Trump vil ikke tilbake på Twitter. Men hvor lenge klarer han å stå imot?

PÅ KNE: Etter at Elon Musk besøkte Det hvite hus, twitret Donald Trump at han kunne ha bedt ham om å knele og bønnfalle ham om hjelp, og Musk ville gjort det. Nå vil Musk ha Trump tilbake på twitter.  Foto: Brendan Smialowski / AFP Photo
PÅ KNE: Etter at Elon Musk besøkte Det hvite hus, twitret Donald Trump at han kunne ha bedt ham om å knele og bønnfalle ham om hjelp, og Musk ville gjort det. Nå vil Musk ha Trump tilbake på twitter. Foto: Brendan Smialowski / AFP Photo Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Etter at Elon Musk holdt en avstemning på Twitter i helga om han skulle slippe Trump inn igjen, endte det ikke overraskende med et flertall som stemte for. Folket har talt, erklærte Musk, for sikkerhets skyld på latin som for å understreke rollen som keiseren av Twitter. Han ga tommelen opp. Twitter-Trump fikk leve. Eller det var vel helst russiske bots, som ivret for å slippe Trump-sirkuset inn på arenaen igjen.

Men folk som benket seg foran PC-en lørdag kveld i håp om at capslock-kongen skulle fyre løs edder og galle og utropstegn, ble skuffet. Kontoen var riktignok tilbake i feeden med de illevarslende 6. januar-tweetene på topp som en vond påminnelse om hvorfor twitter i sin tid utestengte USAs daværende president på livstid «for å ha oppfordret til vold».

AMPERT: Fotball-VM i Qatar er i gang og det ble dårlig stemning på tribunen under åpningskampen mellom vertsnasjon Qatar og Ecuador. Vis mer

Donald Trump takket nei. Han vil heller bli på sin egen mislykkete plattform, «Truth Social». Angivelig har han inngått en kontrakt om å holde seg eksklusivt til den kanalen, men de fleste hadde likevel regnet med at han ville storme tilbake til Twitter straks han fikk sjansen. Twitter skapte Trump. Det var der han fikk verdens største publikum og kunne diktere medienes nyhetssyklus 24/7. Det var der han kunne sparke folk, krone folk og true folk. Det var der han kunne få verden til å gispe med høyttenkning om Kina og Taiwan og Rocketman og annen storpolitikk. Det var der han kunne igangsette et angrep på Kongressen.

Så hvorfor i all verden sier han nei til en så allmektig plattform?

Tech-guruen Kara Swisher mener gjenåpningen av Trumps konto ikke betyr noe fra eller til. Meldingene hans på Truth Social blir likevel repostet på twitter og spredt raskt i andre fora, selv om plattformen i seg selv er mislykket. Dessuten er han en eks-president. Meldingene hans har ikke samme viktighet, og mediene kommer ikke lenger til å sitere hvert ord han taster.

Hun skyndte seg å legge til: Men før eller seinere kommer han ikke til å klare å la være.

Selv om det er flest demokrater som offentlig har fordømt Elon Musks gjenåpning, er det vel helst republikanere som har fryktet en Trump tilbake på Twitter med daglige utblåsinger, hakking på Ron DeSantis og innblanding i hver minste sak i Kongressen. Det kommer til å skje uansett, men på Twitter er det så mye mer synlig. Det skaper mer støy og konflikt enn selv republikanerne ønsker seg, eller kan ignorere.

Igjen synes analytikerne å overvurdere Trumps taktiske evner. Påstanden er at hans strategi nå er å være mer eksklusiv og samtidig tjene penger på Truth Social, ja, kanskje til og med overgå Twitter nå som Elon Musk angivelig er i ferd med å kjøre det i grøfta. De tror altså at 76-åringen Trump plutselig har forandret seg helt og blitt en snedig og rasjonell aktør.

Ingenting tyder på det.

En mer nærliggende forklaring er at Trump fortsatt er fornærmet over å ha blitt kastet ut av Twitter, og at Musk må krype litt for å få ham tilbake. Som Trump selv tvitret om Musk da han fortsatt var på høyden: «Da Elon Musk kom til Det hvite hus for å be om hjelp til hans mange offentlig subsidierte prosjekter, om det er elektriske biler som ikke kjører langt nok, førerløse biler som krasjer, eller raketter som ikke går noe sted, og som uten subsidier ville være verdiløse, og han sa han var en stor Trump-fan og en republikaner, da kunne jeg sagt, ned på kne og bønnfall meg, og han ville gjort det.»

Trump må likevel være fascinert av mini-Trump Elon Musk, som i løpet av noen uker har endevendt twitter, kastet folk på dør og gitt blanke i alle advarsler; som har hele medieeliten, annonsørene og Washington mot seg og likevel fortsetter å gjøre som han vil. Og som tvitrer om mulig hyppigere og rarere enn Trump i sin storhetstid. Dessuten, verdens rikeste mann, den ultimate målestokk i Trumps verden. Kanskje han til og med beundrer ham litt, men det kan ikke se ut som Musk gjør ham en tjeneste. Som om Truth Social, som han har promotert som det neste store, bare er en liten mislykket bakevje.

Å gå tilbake til Twitter ville være å innrømme at han ikke klarer seg uten, at det faktisk var Twitter som hjalp ham til å bli president. Nei, det må skje på en måte som om han gjør Musk en tjeneste etter å ha blitt tryglet om å komme tilbake.

Twitter var aldri en av de store, men enorm blant politikere, medier og kjendiser. Nå er kjendisene i ferd med å forlate Twitter, fordi de ikke lenger stoler på personvernet. Store annonsører har trykket på pauseknappen. CBS News varslet i helga at hele nyhetsorganisasjonen dropper plattformen, men mandag va den amerikanske TV-kanalen tilbake igjen. Er det noe Trump kan lukte, så er det selskap i trøbbel. Hvis hans tilbakekomst blir knyttet til Twitters undergang, ville folk le av ham. Det liker han virkelig ikke.

Hvor lenge klarer han å holde fingrene unna godtefatet? Vi venter i spenning sekund for sekund til hans første tweet trolig blir den mest omtalte og retvitrete noen gang. Men det blir ikke det samme. På høyden var Trump på Twitter som en livesending fra frontallappen til verdens mektigste mann. Nå er det bare bitterhet og omkamp fra en floridamann i Palm Beach.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer